Sunday, October 01, 2017

AHSEC/CBSE - Class 11 English Notes: The Ailing Planet

THE AILING PLANET
1. What does the notice ‘The world’s most dangerous animal’ of a cage in the zoo at Lusaka, Zambia signify?
Ans. In a zoo in Lusaka there is a mirror kept in one of the cages that is said to be the cage of the most dangerous animal in the world. The visitors sees his own face in the mirror ands realizes that he is that most dangerous animal. It signifies that man is the most dangerous animal who is responsible for our ailing planet. Thus, the message conveyed here is a warning to the most dangerous animal to come in terms with the earth.
2. What is the significance of Green Movement in the modern world?
Ans. The Green Movement that was found in New Zealand in the year 1972 brought a great awareness to the humanity. It taught us that we are just partners on the earth having equal rights to inhabit this planet as any other living organism. Having learnt this, human beings worldwide stopped large amount of destruction that it used caused upon the earth. People realized that the earth’s existence was threatened and began to do whatever was possible by each individual and each notion.
3. Why is it said that forest precedes mankind?
Ans. No animal on the planet earth ever caused damage to it but humans have been causing serious destruction upon the earth ever since he had evolved. By cutting down trees for his survival and development humans have established their monopoly over the other species. Thus, with the coming of humans, the existence of forest was threatened.
4. When was the Green Movement started and where was it founded?


Ans. The Green Movement was started in 1972 and the first group was founded in New Zealand.
5. Why is the earth said to be an ailing planet?
Ans. Due to insensitive exploitation by humans for its survival and development the earth has lost almost all its vital resource. The present condition of the earth is really miserable. The health of the earth is not at all satisfactory. The earth is now breathing hard for its survival and thus it is an ailing planet.
6. What is the Green Movement and what are its aims?
Ans. The Green Movement is an organized action to save the environment. Its aim is to create a holistic approach to safe guard the plants from further degradation.
7. How is man the most dangerous animal in this world?
Ans. Man is the most dangerous animal in the world because they are the one who is responsible for our ailing planet. With their constant exploitation, man has brought degradation to the environment.
8. What do you understand by the concept of ‘sustainable development’ as explained in ‘The Ailing Planet: The Green Movement’s Role’?
Ans. The author says that the concept called sustainable development mean development which caters to the needs of the present without affecting the ability of the future generation to fulfill their needs.
9. What is the role of industries in the preservation of the environment?
Ans. Industries can play a crucial role in the preservation of the environment simply by implying the sustainable use as well as management of resources. The business man must Mr. Edgar share the view of the chairman of DuPont who declared himself as a “Chief Environment officer”. As per him we must excel in environmental performance. The role of industries is significant in the environment preservation.
10. What did the most dangerous animal on the earth learn in the recent time?
Ans. The most dangerous animal, man has learnt in the recent years a new lesson that he is not the master of the planet but just one among the rest of the animals and trees, plants and insects who should live like a partner in survival, the safeguard, trustee of the earth.
11. Why is it said that forest precedes mankind?
Ans. No animal on the planet earth ever caused damage to it but humans have been causing serious destruction upon the earth ever since he had evolved. By cutting down trees for his survival and development humans have established their monopoly over the other species. Thus, with the coming of humans, the existence of forest was threatened.
12. How is human population explosion the biggest threat to the existence of the ailing earth?
Ans. Human population is the biggest threat to the existence of the earth. Though it reached a billion in a million years, another billion was added to the world population in just another hundred years. Every four or five days the world population increases by one million. The effects of this dangerous increase in the world population are endless yet the most catastrophic one is our present struggle for existence.
13. What does the empty cage and the board in the zoo in Lusaka mean?
Ans. In a zoo in Lusaka there is a mirror kept in one of the cages that is said to be the cage of the most dangerous animal in the world. The visitor sees his own face in the mirror and realized that he is that most dangerous animal. The board message conveyed is a warning to the most dangerous animal to come in terms with the earth.


14. What are the four principal biological systems? How are they the foundation of the global economic system?
Ans. The four principal biological systems of the earth are fisheries, forests, grasslands and croplands. In addition to supplying our food, these four systems provide virtually all the raw materials for industry except minerals and petroleum derived synthetics.
15. How is the population responsible for the environment degradation?
Ans. With rising population, space that nature assigned for forests and animals is decreasing. More population means less forests and animals. Unfortunately man’s first choice is nature and it is sadly vulnerable and an easy prey. With cities and industries occupying major part of the earth, the part assigned for animals and forest are cut down for this purpose. For it, the ecological balance is said to be lost and degrading the environment.
16. How do you explain the concept of sustainable development?
Ans. Sustainable development is the kind of developmental activities that meet the needs of the present, without compromising the ability of future generations to meet their needs. This kind of development is expected to be undertaken without stripping the natural world of resources that the future generations would need.
17. What was the question raised by first Brandt Commission?
Ans. The first Brandt Commission raised a very serious question to the humanity regarding its obligations to the ailing planet. It asked if we are to leave our successor a scorched planet of advancing deserts, impoverished landscapes and ailing planet.
18. “What goes under the pot now costs more than what goes inside it”. Explain.
Ans. With a growing population and the pace of the global developments taking wings the cost of food touched a new height, all time high. Amazingly, the costs of cooking gas overtook that of food grains, fish meat and vegetables. Thus the fuel to cook-gas, firewood and electricity now costs more than the raw food.
19. Margaret Thatcher says, ‘No generation has a freehold on this earth. All we have is a life tenancy with full repairing lease.’ How is this statement significant today?
Ans. Everyone says, ‘It is my land’ and ‘that is your land’. People fight for other territories and encroach the neighbour’s land. It is here what British Prime Minister Margaret Thatcher’s observation gains importance we are not supposed to occupy the earth. Considering that the planet belongs to us and that we can exploit the planet anyway we like. We, on the contrary have to extract the resources so carefully that the generation that comes after us will have a better land and sea, a less dense forest, clear water and cleared sky.
20. “In a protein-conscious and protein hungry world, over fishing is common every day.”

Ans. The line has been taken from the essay “The Ailing Planet: The Green Movement Role’ by Nami Palkhivala. He talks of the loss of fisheries in the world. The author talks about the extinction of fisheries, forests, other resources etc. He says that today’s world is hungry for protein as people are conscious of the needs of the generations. To meet this demands they eat fish every day and the over-fishing has led to the extinction of this resource. Thus, he rightly remarks that the demand for protein has made our fisheries depleted.

Popular Posts for the Day