Breaking News

Sunday, October 01, 2017

AHSEC/CBSE - Class 11 English Notes: The Voice of The Rain

THE VOICE OF THE RAIN
1. What question does the poet put to the rain and how does he feel when he gets the answer?
Ans. While observing the lightly falling showers, the poet got fascinated and asks who she is. Strongly enough, the rain herself answers the question posed to her. The poet was amazed to get an answer and translates the answer into his own language.
2. What answer does the rain give to the poet regarding herself?
Ans. When the poet asks the rain who she is. The rain, quite strongly, answer the question that she is the poem of the earth. She raises out the land and bottomless sea upward to the sky. There in the sky she takes its birth or shape in a vague form. Though the form is completely changed, yet she remains the same.
3. What happens when the rain descends in the form of showers?
Ans. The rain proves a blessing for the earth. When the showers of rain fall down on earth, they wash away all the droughts, dust and other impurities of the earth. The seeds lying hidden in the earth suddenly sprout to life when it rains. So the rain gives a new lease of life to the earth.
4. Describe the never ending cycle of the rain.

Ans. The rain goes on completing a fixed cycle day in and day out. She rises in the form of water vapours out of the land and the bottomless sea. She rises towards the sky where when she cools down she takes the shape of showers. The showers fall back to the place of its origin-the earth. Hence, the cycle is complete.
5. What will happen if it doesn’t rain?
Ans. The rain gives a new lease of life to the earth. When she comes to the place of her origin, the earth comes to life once again. Without the showers of rain, all seeds lying hidden in the earth will not sprout and keep on lying inside as seeds. The showers of rain bring a new life on the earth. They cause the seeds to sprout into saplings and wash down all the dust and impurities of the earth.
6. How does the rain become the voice of the earth?
Ans. Walt Whitman calls the showers of rain as ‘the poem of the earth.’ Rainy season gives a new lease of life to the scorched and parched earth. The rain makes the seeds sprout in the form of saplings. Rain makes the earth pure and beautifies it. Actually it is the voice or the song of the earth. The earth finds its expression only through the showers of the rain.
7. Justify the title ‘The Voice of the Rain’.
Ans. The title of the poem is appropriate, just and logical. The cycle of rain is a natural phenomenon. Actually, the rain rises out of the earth and the bottomless sea in the form of water vapours. In the sky they take the shape of the rain. The light and soft music of the falling rain is actually the song of the earth itself. After wandering from the earth to the sky, it comes back to the place of its origin, the earth.
8. What is the strange for the poet to tell and why?


Ans. When the poet questioned the rain who it was, it answers that it is the poem of the earth. The answer that the rain itself gives to the poet is quite strange to tell. According to the poet it was strange to tell because he never expected from such a natural object to understand human language and to answer in their own way.
9. What happen when the rain descends in the form of shower?
Ans. When the rain descends in the form of shower they wash away all droughts, dust and other impurities of the earth. It gives life to the seeds lying hidden in the earth.
10. Why does the rain describe itself as the poem of the earth? [2016, 2013]
Ans. The rain describes itself as the poem of the earth as it is eternal having no end and no limit of life. The rain makes the seeds sprout in the form of sapling. Rain makes the earth pure and beautify. It is the harbinger of life and beauty on earth, so it is termed as the poem of the earth.
EXTRACT:
1. Read the following questions and choose the most appropriate alternative from those that are given below:
  1. And who art thou? Said I to the soft-falling shower,
Which strange to tell, gave me an answer, as here translated:
I am the Poem of Earth, said the voice of the rain,
Eternal I rise impalpable out of the land and the
Bottomless sea,
Question and Answers
1. How does the shower fall?
Ans. The shower of rain falls gently on the earth.
2. ‘Strange to tell.’ Explain.
Ans. The answer that the rain herself gave to the poet is quite strange and unique to tell.
3. What is rain to the earth and how?
Ans. The rain is the poem of the earth. The earth finds its romantic mood and expression through the showers of rain.
4. How does the rain take its birth?
Ans. Due to evaporation, water vapours rise out of the land and the bottomless sea upwards. They cool down as rain drops.
5. Find a word in the passage which means a thing that can’t be touched.


Ans. Impalpable.
  1. Upward to heaven, whence, vaguely form’d, altogether
Changed, and yet the same,
I descend to lave the droughts, atomies, dust-layers
Of the globe,
And all that in them without me were seeds only, latent,
Unborn;
Question and Answers
1. Describe the upward movement of the rain.
Ans. Due to evaporation, the water vapours rise out of the land and the bottomless sea. They take their shape in the sky.
2. What happens in the sky?
Ans. In the sky the water vapours take the shape of showers or the rain.  
3. Describe the things that receive the blessings of the rain.
Ans. When the rain falls down, the drought conditions disappear. The fine particles and the dusty layers of the earth get washed.
4. What will happen if it doesn’t rain?
Ans. The seeds will remain hidden and will not sprout. They will sprout and come to life only when it rains.
5. Find a word in the passage which means ‘hidden.’
Ans. Latent.
  1. And forever, by day and night, I give back life to my
Own origin,
And make pure and beautify it;
(For song, issuing from its birth-place, after fulfillment,
Wandering
Reck’d or unreck’d, duly with love returns.)
Question and Answers
1. What does the rain give to her own origin?
Ans. The rain gives life back to the earth, the place of her origin.
2. What two things does the rain do to the place of her own origin?
And. The rain makes the earth pure by washing down all dust and impurities, and beautifies it.
3. Where does the song issue from?
Ans. The song (or the rain) rises out of the land and the bottomless sea.
4. Where does the song return and in what form?
Ans. The song returns duly with love to the place of her origin, the earth, in the form of showers.
5. Give the synonym of the word ‘birth place.’

Ans. Origin.

Popular Posts for the Day