Sunday, October 01, 2017

AHSEC/CBSE - Class 11 English Notes: A Photograph

A PHOTOGRAPH
1. What does the cardboard show?
Ans. The cardboard shows an old photograph of the poet’s mother, standing on the beach with her two girl cousins. They were smiling at the uncle who was standing with a camera at the beach.
2. What has the camera captured?
Ans. The camera has captured the pretty face of poet’s mother who was a girl of about twelve and the smiling face of two girl’s cousins Betty and Dolly. They were standing at the beach holding poet’s mother hand.
3. Why did the poet’s mother laughed at the snapshot? What did their laugh indicate?( V. IMP)
Ans. The poet’s mother laughed at the snapshot as they were dressed up by their parents for the sea holiday. She pointed it out to her cousins Dolly and Betty who were with her in the photography. The laugh indicate her youthful spril.
4. What is the meaning of the line ‘Both wry with the labored case of loss?
Ans. Both the poet’s mother and the poet suffer a sense of less. The mother has lost her happy and cheerful childhood. For the poet lost that sweet laughter of the mother as was captured by the snapshot years ago.

5. Why are feet of all the girls called ‘terribly transient’?
Ans. . Feet of all the girls are called terribly transient because all three girls are mortal. They are subjected to death, decay, old age or destruction etc. Compared to the sea, the three girls are mortal. They have, ‘momentary’ existence.
6. “The sea, which appears to have changed less, washed their terribly transient feet.” How does the poet contrast the girls’ terribly transient feet’ with the sea?
Ans. All the girls standing at the beach have ‘terribly transient’ existence. They are mortal and suffer physical changes with the passage of time. The mother’s sweet face and her smile has disappeared after twenty or thirty years. But the vast sea remains unchanged or seems ‘to have changed less’ in their comparison.
7. Why are feet of all the girls called ‘terribly transient’?
Ans. Feet of all the girls are called terribly transient because all three girls are mortal. They are subjected to death, decay, old age or destruction etc. Compared to the sea, the three girls are mortal. They have, ‘momentary’ existence.


8. What has not changed over the years? Does this suggest anything?
Ans. In the photograph only the sea has not changed whereas many changes has cove to these little girls who had enjoyed on that beach. This suggests that human beings are subjected to death, decay, old age or destruction.
9. What does “this circumstances” refers to?
Ans. The poet talks about her mental condition at present. The situation is very lonely and she feels unbearably sad without her mother’s presence.


10. Why do you think were girls smiling through their hair?


Ans. The girls were smiling through their camera because they were happy and excited and wanted to make their smiles long-lasting by capturing them in their uncle’s camera through snap.
11. What is the reason that the sea has not changed?
Ans. The sea and its huge body of water is a natural object. Unlike human life it is not a subject ot death decay, old age or destruction etc. It remains forever and therefore has hardly changed at all.
12. Why there is nothing to say at all?
Ans. While talking about the emptiness created by the death of her mother, the poet becomes very sad and sentimental. She feels the paid of her mother’s presence and losses the power of expression, she becomes unable to talk about her exact emotions. That is why she feels and says that there is absolutely nothing to say at all.
EXTRACT:
Read the following questions and choose the most appropriate alternative from those that are given below:
  1. The cardboard shows me how it was
When the two girls cousins went paddling,
Each one holding one of my mother’s hands,
And she the big girls – some twelve years or so
All three stood still to smile through their hair
At the uncle with the camera
Questions and Answer:
1. What does the cardboard show
Ans. The cardboard shows the poet’s mother. She was standing at the beach with her two girl cousins.
2. Do you see the poet in the photograph? If not, why?
Ans. No, she is not in the photograph. She was not even born at that time.
3. Who was the ‘big girl’ and how old was she?
Ans. The ‘big girl’ was the poet’s mother. She was about twelve-years-old.
4. Who was standing with a camera and where?
Ans. The uncle was standing with a camera at the beach.
5. Explain: ‘went paddling’.
Ans. ‘Went paddling’ here means went for wading or bathing in the shallow water of the sea.
  1. My mother’s that was before I was born.
And the sea, which appears to have changed less,
Washed their terribly transient feet
Questions and Answer:
1. Where was the mother standing and why?
Ans. The mother was standing at the beach. She had gone there for a holiday at the sea.


2. How did she look at that time?
Ans. She looked very sweet and young at that time.
3. Compare the change that comes in the mother and in the sea.
Ans. The sea doesn’t show much of a change. It means that the poet’s mother is mortal. She suffered obvious physical changes with the passage of time.
4. Why are the feet of all the girls called ‘terribly transient’?
Ans. Compared to the sea, the three girls are mortal. They have ‘momentary’ existence.
5. Find a word in the passage that means ‘momentary’.
Ans. Transient.
  1. Some twenty – thirty – years later
She’d laugh at the snapshot. “See Betty
And Dolly,” she’d say, “and look how they
Dressed us for the beach.” The sea holiday
Was her past, mine is her laughter. Both wry
With the labored ease of loss.
Questions and Answer:
1. Who is ‘she’ in the passage?
Ans. ‘She’ is the poet’s mother.
2. Who were Betty and Dolly?
Ans. Betty and Dolly were girl cousins of the poet’s mother.
3. Why did the mother laugh at the snapshot?
Ans. The mother laughed at the snapshot as they were dressed up quite funny by their parents for the sea-holiday.
4. What is the irony for both of them?
Ans. The irony is that both the mother and the poet suffer from a sense of loss. The mother lost her childhood fun she had at the beach. The poet lost that sweet laughter of the mother as was captured by the snapshot years ago.
5. Explain: ‘laboured ease of loss’.
Ans. Both of them struggled to ease the sense of loss they suffered.
  1. Now she’s been dead nearly as many years
As that girl lived. And of this circumstance
There is nothing to say at all,
Its silence silences.
Questions and Answer:
1. When did the poet’s mother die?
Ans. The poet’s mother died about thirty years ago.
2. Explain: ‘nearly as many years as that girl lived.’
Ans. She has been dead for as many years as the number of years she lived.
3. What is ‘this circumstance’?
Ans. This ‘circumstance’ means the condition of her death.
4. How does ‘silence’ intensify more ‘silence’?
Ans. The poet’s silence gives birth to a pall of silence.
5. Give the opposite of ‘silence’ and use it in a sentence of your own.

Ans. Noise. Don’t make a noise in the class.

Popular Posts for the Day