Sunday, October 01, 2017

AHSEC/CBSE - Class 11 English Notes: Childhood

CHILDHOOD
1. Why is the age of eleven so important for the poet?
Ans. The age of eleven is a critical age. Below this age, a person is counted as a child and after it he becomes an adolescent. At the age of eleven the poet was able to differentiate between fact and fiction, truth and imaginary speculation. He realize that ‘hell’ and ‘haven’ are merely imaginary concept.
2. In the poem ‘childhood’ the poet asks two questions – one is about the time and the other about the place. Why does he ask these question? [2015]
Ans. In the poem “childhood” the poet asks question about the time and the place. He does so because a child is innocent and simple minded without being aware of time and place. But with the passage of time the confirmation with the world’s hypocrisy fainted the child’s innocence. He becomes aware of time and place. Even through these questions he wants to express his inability to trace back his childhood.
3. What according to the poet involved in the process of growing up? [2015]
Ans. The process of growing up involves different stages of realization and exploration of one’s own self. The innocence and childhood is turned to rational thinking. Belief of childhood disappears and he starts believing only his own thoughts, mind and brain. His belief in god weakens, he refuses to believe in anything devoid of proof. He understands that hell and haven do not exist. He becomes rational and is not influenced by others. But at the same time he laments of his childhood.

4. What is the poet’s felling of childhood?
Ans. According to the poet childhood is a very happy period of everyone’s life. Childhood is free from all complexities and evils of this material world. As one grows up, he loses all his simplicity and learns about wordily matters like haven hell and adult world. A child is unable to think of his presence as different from others, he is never selfish and hostile to anyone. Therefore poet feels nostalgic about his childhood.
5. When did the poet realize he had lost his childhood?
Ans. According to the poet he lost his childhood at the age of eleven. At this age he realizes many things and started to think on his own. He was able to differentiate between fact and fiction, truth and imaginary concepts. He realized that hell and heaven are merely imaginary concept with no geographical existence.
6. What is the poet’s opinion about the hypocrisy of the adults?
Ans. As the poet gre3w up, he realized that the grown ups are not as good as they appear to be. He realized that all the adults were selfish and hypocrites. They talk and preach of love to their children but do not practice by themselves.
7. How does the poet got an answer to the question “Where did my childhood go”?
Ans. It seems that the poet has got the final answer. The poet here says that his childhood has gone to some forgotten place. The place is said to hidden is an infant’s face and as he grown up he realized that it is lost and forgotten.
8. What idea does the poet want to convey when he says that his childhood is hidden is an infant’s face?
Ans. When the poet says that his childhood is hidden in an infant’s face, he wants to talk about the innocence which is now lost somewhere. As he grew up, he lost his innocence and began to reason and think. He slowly became like other adults who only love and preached for their own gain. He does not mean what he says. He becomes egoistic and thinks only for himself.
EXTRACT:
Read the following questions and choose the most appropriate alternative from those that are given below:


  1. When did my childhood go?
Was it the day I ceased to be eleven.
Was it the time I realized that Hell and Heaven,
Could not be found in Geography,
And therefore could not be,
Was that the day!
Questions and Answer:
1. What is the problem that the grips the mind of the poet?
Ans. The poet’s mind is obsessed with the problem of his childhood. He wants to pinpoint the day he lost his childhood.
2. Why does the poet mention the age of eleven?
Ans. The age of eleven is a critical age. Below this age, a person is counted as a child and after it he becomes an adolescent.
3. When did the poet know that ‘hell’ and ‘heaven’ are imaginary concepts?
Ans. The day he realized that ‘hell’ and ‘heaven’ are merely imaginary concepts. They don’t exist even in geography books.
4. Name the poet of the given passage.
Ans. Markus Natten is the poet of the given passage.
5. Find words from the passage which mean:
(i) ended (ii) felt
Ans. (i) ceased. (ii) realized.
  1. When did my childhood go?
Was it the time I realized that adults were not
All they seemed to be,
They talked of love and preached of love,
But did not act so lovingly,


Was that day!
Questions and Answer:
1. Do you think the poet feels so bad at the loss of his childhood?
Ans. Certainly. The poet suffers from a sense of loss at the loss of his childhood.
2. What does the poet experience about the adults?
Ans. The poet thinks that the grown up people are not as good as they appear to be.
3. What is the difference between what they talk of and what they do?
Ans. The gown ups talk and preach of love all the time. When it comes to practice they never act so lovingly.
4. What picture of the people does the poet form and why?
Ans. The poet doesn’t think very high of the grown up people of the world. There is a great difference between what they preach and how they act.
5. Explain: “But did not act so lovingly”.
Ans. It means that their actions are devoid of love. They don’t act as lovingly as they talk of love.
  1. When did my childhood go?
Was it when I found my mind was really mine.
To use whichever way I choose,
Producing thoughts that were not those of other people
But my own, and mine alone
Was that the day!
Questions and Answer:
1. Explain: “My mind was really mine”.
Ans. It means that his mind acted independently and was not influenced or directed by others.
2. How could he use his mind?
Ans. He could use his mind the way he liked to use it.
3. What kind of thoughts could be produce?
Ans. He could produce his own thoughts thinking independently of others.
4. Name the poem and the poet of these lines.
Ans. The name of the poem is ‘Childhood’ and it is written by Markus Natten.
5. Use the phrase ‘mine alone’ in your words.
Ans. My life is mine (alone) and others have no business to influence it.
  1. Where did my childhood go?
It went to some forgotten place,
That’s hidden in an infant’s face,
That’s all I know.
Questions and Answer:
1. What does the poet frequently talk of?
Ans. The poet frequently talks of the loss of his childhood.
2. Where did his childhood go?
Ans. It went to a place that has been forgotten.
3. Where does his childhood lie hidden?
Ans. His childhood is lying hidden in the heart of an innocent infant.
4. Explain: ‘That’s all I know’.
Ans. He knows only this that his childhood seems to be lying hidden in the innocent face of an infant.
5. Find a word in the passage which means: ‘a small baby’.

Ans. Infant.

Popular Posts for the Day