Breaking News

Tuesday, February 12, 2019

Business Studies Multiple Choice Questions - Principles of Management


Unit – 2: Principles of Management
Objective Types Questions:                
1. Who is called the father of scientific management?
Ans: F. W .Taylor
2. Who authored the “the Principles and Methods of Scientific Management”?

Ans: F. W. Taylor
3. Who is called the father of administrative management theory of 14 principles of management?
Ans: Henry Fayol
4. Name the book authored by Henry Fayol on Management.                    2008, 2012, 2017
Ans: General and industrial management in the year 1949
5. Who introduced the concept of Gang Plank?
Ans: Henry Fayol. It permits direct communication between employees working at same level.
6. Which principles state ‘one plan’ one boss’ and ‘one head, one plan’?
Ans: Unity of command, Avoidance of confusion leading to efficiency.
7. How management principles are derived?    
Ans: Principles of Management are the statements of fundamental truth which provide guidelines which help management to take decisions and action. They are derived from observation and experimental studies.
8. Which principle of management promotes team spirit, harmony and unity within the organisation?
Ans: Principle of Esprit De Corps
9. Who gave functions and principles of management?
Ans: Henry Fayol
10. What is meant by Management principles?                 2009
Ans: Principles of Management are the statements of fundamental truth which provide guidelines which help management to take decisions and action. They are derived from observation and experimental studies.
11. State two features of Principles of management.                      2008, 2011
Ans: a) Universal Applicability b) General Statements c) Flexibility
12. Which techniques of scientific management describe one best way to perform a task?
Ans: Method Study
13. State how the principles of management are flexible.
Ans: Principles of Management are flexible, which means that they are not rigid, and can be modified by the manager as per the situation.
14. What do you understand by principles of management?                       
Ans: Principles of Management are the statements of fundamental truth which provide guidelines which help management to take decisions and action. They are derived from observation and experimental studies.
15. State one objective of fatigue study.
Ans: Its main objective is to refresh the workers so that they work again with full energy and stamina.
16. Who introduced the concept of functional foremanship?                   
Ans: F.W. Taylor. It insists on hiring specialist for every job. (8 Specialists foremen)
17. Who classified the activities of an industrial organisation into six groups?                       
Ans: Henry Fayol
18. Why are the Principles called contingent?
Ans: Because they are affected by situations.
19. Why management principles are universal?
Ans: Management principles are universal because they are applicable in all organisations in all situations whether it is a profit making or non-profit making.
20. State the technique of scientific management which is the strong motivator for a worker to reach standard performance.
Ans:  Differential piece wage system which is introduced by F.W. Taylor.
21. What is meant by ‘Mental Revolution?’
Ans: It calls for a change in the mental outlook of both, the employees and the management.
22. Name the association that has devised a code of conduct for Indian managers.
Ans: All India Management Association (AIMA) has devised a code of conduct for Indian managers.
23. State one violating effect of the principle of ‘Division of work’
Ans: Lack of specialization.
24. State one positive effect of the principle of ‘Unity of command’
Ans: Avoidance of confusion leading to efficiency.
25. State the principle of ‘order’.
Ans: Proper placement of things and persons is called order.
26. State the technique of scientific management which is the strong motivator for a worker to reach standard performance.
Ans:  Differential piece wage system which is introduced by F.W. Taylor.
27. What is meant by Simplification as a technique of scientific management?
Ans: Simplification refers to putting an end to unnecessary types, qualities, sizes etc.
28. What is the main objective of ‘Time Study’ and ‘Motion study’?
Ans: Time study aims at determination of standard time, to determine the labour cost and to create time management among the employees.
Motion Study: It aims at eliminating unproductive movements of the employees at work.
29. Who introduced the concept of Gang Plank?                              2011, 2017
Ans: Henry Fayol. It permits direct communication between employees working at same level.
30. Who introduced the concept of functional foremanship?                     2008, 2010, 2015
Ans: F.W. Taylor. It insists on hiring specialist for every job. (8 Specialists foremen). Four specialists suggested for planning department namely Route clerk, Instruction card clerk, Time and cost clerk and Disciplinarian and four specialists for operational department namely Gang boss, Speed boss, Repair boss and Inspector.
31. Who classified the activities of an industrial organisation into six groups?                   2010
Ans: Henry Fayol
32. Which technique of scientific management violated the principle of ‘unity of command’?  2018
Ans: Functional foremanship

No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day