Breaking News

Tuesday, February 12, 2019

Business Studies Multiple Choice Questions - Directing


Unit – 7: Directing
OBJECTIVE QUESTIONS (1 mark)
1. Define the term ‘Directing’.
Ans: Directing is telling the people what to do and seeing that they do it in best of their ability. This function of management is concerned with guiding the employees in the organisation to achieve organisational goal.

2. State the elements of Directing.                          2009, 2012, 2015, 2018
Ans: Supervision – Motivation – Leadership and communication. (Details are given below)
3. State features of Directing.
Ans:  a) It initiates action b) It is a continuous function c) It flows from top to bottom d) It is performance oriented e) It is a universal/pervasive function.
4. What is a motive?
Ans: Motive is an inner state or desire which energizes an individual to move or behave towards achievement of goal.
5. Give two examples of ‘financial incentives’.
Examples for financial Incentives — Pay, allowances productivity linked wage incentives, Bonus, Retirement benefits, Co partnership, commission.
6. “Grapevine is associated with which form of communication?
Ans: The network of informal communication is called grapevine.
7. Supervisors are part of which level of management?
Ans: Lower level of management
8. What is grapevine?                    2008, 2014
Ans: The network of informal communication is called grapevine.
9. Who Proposed the “Need theory of Motivation”?     2008, 2014
Ans: Abraham Maslow
10. Give two examples of ‘non-financial incentives’.
Ans: Examples of Non Financial Incentives - Status, organizational climate, career advancement opportunity, job security etc.
11. Give an example of semantic barrier in communication.
Ans: the word ‘value’ can have different meanings in the following sentences: (a) What is the value of computer education these days? (b) What is the value of this mobile set? (c) Value our friendship.
12. What is the highest level of need in Maslow’s need hierarchy theory’?
Ans: Self Actualisation
13. To which factor of production directing is related?
Ans: Labour
14. Name the need which is satisfied first of all.
Ans: physiological needs
15. State the form of communication where official talks take place.                       
Ans: Formal communication.
16. What is Downward Communication?
Ans: It is the flow of information from higher authority to lower authority.
17. What is upward communication?
Ans: Here the flow of information goes to higher authority from subordinates.
18. What is a motive?
Ans: Motive is an inner state or desire which energizes an individual to move or behave towards achievement of goal.
19. State two features of Leadership.
Ans: a) Leadership indicates the ability of an individual to influence others. b) Leadership tries to bring a change in the behaviour.
20. What are the qualities of a good leader?
Ans: Judgement skill, Initiative
21. What is autocratic leadership style?
Ans: Autocratic or Authoritative leadership: An autocratic leader exercises complete control over the subordinate. He centralises power in himself and takes all decision without consulting the subordinates.
22. In which type of formal communication are ‘orders’ included?
Ans: They are included in the downward communication.
23. Give two examples of positive and negative motivation.
Ans: Positive motivation makes people willing to do their in the best way they can and improve their performance. For example: Rewards and incentives, promotion.
Negative motivation means the act of forcing employees to work by means of threats and punishment. For example: demotion, dismissal, transfer, penalties.

No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day