Breaking News

Tuesday, February 12, 2019

Business Studies Multiple Choice Questions - Staffing

Unit – 6: Staffing
Objective Questions (1 Mark):
1. Define Training.
Ans: Training means equipping the employees with the required skill to perform the job. The candidates are sent for training so that they can perform the job in the expected manner.

2. What is meant by recruitment?
Ans: It is a process of inducing or attracting the people to apply for the vacant jobs in the organisation. Simply, it means search for candidates who can perform the vacant roles and induce them to apply.
3. Why internal sources of recruitment considered to be more economical?
Ans: Time and costs of training will be low because employees remain familiar with the organisation and its policies.
4. What is staffing?
Ans: Meaning: It is the process of management which is concerned with obtaining and maintaining a satisfactory and satisfied work force. It involves finding the right person for the right job having the right qualification, doing the right job at the right time.
5. Why recruitment is regarded as a Positive Process and selection is a negative process?                    2009, 2011
Ans: Recruitment is Positive Process because it is concerned with attracting qualified and competent individuals to apply for a job while selection is choosing the best among them and rejecting the unsuitable candidates.
6. Name the sources of recruitment used by company.
Ans: Internal Sources and External Sources
7. “Training is a life-long necessity for employees because it helps them to earn better performance.” Comment.
Ans: Benefits of Training:
1)      Helps in increasing productivity of workers and thus leads to increase in profit.
2)      Employs become more efficient in handling machine and thus chances of accidents are minimized.
8. Give the serial order of ‘staffing’ as a function of management.
Ans: It is the 3rd function of management.
9. Is human asset mentioned in the balance sheet?
Ans: No, it is not mentioned in the balance sheet.
10. Staffing in an organization is an estimation of manpower requirement. Comment.
Ans: Manpower planning – It is the very first step of the staffing function. It involves forecasting and determining the future manpower needs of the organization. It is the estimation of the required manpower keeping in view the present and future needs of the organization.
11. State the first step of process of staffing.
Ans: Enumerating man power requirement
12. Name the training method in which the knowledge of many department is important.
Ans: Apprenticeship programme/training
13. Name the function by which managers build an organization through the recruitment, selection and development of individual as capable employees.   
Ans: Staffing
14. Which source of recruitment is suitable for a newly established business – internal or external?
Ans: External Recruitment
15. Which function of management helps in obtaining right people and putting them on the right jobs?
Ans:  Staffing.
16. Name the process concerned with searching for prospective candidates for various jobs in an organization.
Ans:  Recruitment
17. Name the process concerned with searching for prospective candidates for vacant job position.    2012    
Ans:  Recruitment
18. Mention the elements of staffing in appropriate sequence.                 2009
Ans: 1. Recruitment 2. Selection 3. Placement.
19. State the internal sources of Recruitment?                               2009, 2010
Ans: (i) Transfer (ii) Promotion
20. Under what source of recruitment employees get motivated?          
Ans: Internal Source
21. What is job description?
Ans: It is the document describing task, responsibilities and relation of one job with other job.
22. What is job specification?
Ans: It refers to the process of streamlining the attributes of a person required to do a job.
23. What is pre-requisite to selection?
Ans: The pre-requisite to selection is recruitment.
24. State one limitation of incorrect placement.
Ans: Wastage of material, time, effort and energy, resulting in lower productivity and poor quality of product, unsatisfaction among the employees.
25. Any two duties of Human resource management.
Ans: (i) Recruitment i.e., search for qualified people. (ii) Training & Development of employees.
26. Who was looked down by both the workers and the owners?
Ans: Labour welfare officer.
27. Why the importance of employee training has increased?
Ans: When jobs have become more complex.
28. State the step in the process of staffing related with the remuneration given to the employees for the services rendered by them?
Ans: Compensation.
29. What is called the vertical shifting of employees (upward)?
Ans: Promotion
30. Give any one benefit of promotion as sources of recruitment?
Ans: It improves loyalty and satisfaction level of employees.
31. What is an inherent part of human resource management?
Ans: Staffing.
32. What is both a line as-well as a staff activity?
Ans: Staffing.
33. If you wish to plan for a lifetime what is required
Ans: Develop people.

No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day