Breaking News

Tuesday, February 12, 2019

Business Studies Multiple Choice Questions - Planning

Unit – 4: Planning
Objective Questions (1 Mark)
1. Point out whether Planning is a physical or mental activity.
Ans: Planning is a mental activity. It requires application of the mind involving creative thinking and imagination, foresight & judgment.
2. Does planning eliminate risk?
Ans: No, Planning does not eliminate risk. It only reduces the risks.
3. What are different types of plan?
Ans: Policy, Procedures, Method, Rule, Strategy, programme, Budget.
4. Planning is a time consuming process. Comment.
Ans: Planning is a time consuming process. It requires collection of information, its analysis and interpretation. These activities may take considerable time. This is also a limitation of planning.
5. ‘Planning strangulates the initiativeness of the employees and compels them to work in an inflexible manner’
Ans. Planning Hampers creativity
6. ‘No Smoking in the factory’ is which type of plan.
Ans. Rules
7. Define derivative plans.
Ans. Plans that are prepared to support the main plan is called derivative plan.
8. Define Planning Premises.                     2013, 2018
Ans: Planning is concerned with the future, which is uncertain. Therefore, the manager is required to make certain assumptions about the future. These assumptions are called premises.
9. Why is planning regarded as pervasive function of management?                                      2017
Ans: Planning is regarded as a pervasive function as it is required at all levels of mgt. as well as in all departments of the organisation. However the scope of planning differs at different levels and among different departments.
10. Why is planning known as “Futuristic’?
Ans: Planning is futuristic. It is done for the future and not for the past. All the managers try to make assumptions for the future and act accordingly.
10. At which level of management is planning function of management conducted?
Ans: Top Level
11. How can the happening of ‘overlapping and wasteful activities’ be reduced?
Ans: Through Planning
12. Which type of plan determines what to do and how to do?
Ans: Objectives and Strategy
13. Name the techniques of control by which all operations are planned in advance in the form of budget.
Ans: Budgetary Control
14. Define derivative plans.
Ans. Plans that are prepared to support the main plan is called derivative plan.
15. Does planning eliminate risk?
Ans: No, Planning does not eliminate risk. It only reduces the risks.
16. Planning provides directions. Comment.
Ans: By stating in advance how work is to be done, planning provide direction for action. If goals are well defined, employees are aware of what the organization has to do and what they must do to achieve those goals. Departments and individuals in the organization are able to work in coordination.
17. Name the other name of directional plan.
Ans. Strategy.
18. How does planning restrict creativity?
Ans: Planning in an activity which is done by top mgt. usually the rest of the organisation just implements these plan. The result is that middle management and other decision makers are neither allowed to deviate from plans nor are they permitted to act on their own. This planning restricts creativity.
19. Give an example of goal.
Ans: To use new technology to increase brand recognition in the local markets
20. Planning is a continuous process. Comment.
Ans: Planning goes on continuously. It does not stop after a particular period. If plans are made for a month, after one month new plans are made. So Planning goes on without halt.
21. Which function of management is considered as the base of all other functions?
Ans: Planning
22. Define Planning Process.
Ans: The development of goals, strategies, task lists and schedules required to achieve the objectives of a business is called planning process. This process is a fundamental function.

No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day