Friday, April 05, 2019

Principles of Business Management Multiple Choice Questions and Answers


Principles of Business Management Multiple Choice Questions and Answers
(Asked in 2012 to 2018 Semester exam)
1) Who first propounded the principle of ‘esprit de crops’?                          1
Ans: Henry Fayol                                             
2) Write the full form of MIS.                                      1
Ans: Management Information System                

3) ‘Zero-based budgeting’ technique was first used in ____. (Fill in the blank)                                  1
Ans: This technique was first used in America in 1962. The former President of America, Jimmy Carter used this technique when he was the Governor of Georgia for controlling state expenditure.
4) ‘Functional foremanship’ was introduced by ____. (Fill in the blank)                                                   1
Ans: F.W. Taylor. It insists on hiring specialist for every job. (8 Specialists foremen)
5) State two limitations of planning.                                                                                                        2
Ans: Planning does not work in dynamic environment, Planning is a time consuming process.
6) ‘Centralization’ and ‘Decentralization’ are used in the same sense. (Write True or False)                           1
Ans: False
7) State one distinction between formal organization and information organization.                        1
Ans: Formal organsiation is official, so it has prescribed structure of roles and relationships.  It is planned and deliberately created by management. On the other hand, informal organisation is unofficial or natural having no specific structure.  It arises spontaneously without official sanction by management.
8) POSDCORB was introduced by ____. (Fill in the blank)                                                                                               1
Ans: P – Planning. O – Organising, S – Staffing, D – Directing, C – Coordinating, O – Organising, R – Reporting and B – Budgeting. This term is coined by L. Gullick and L. Urwick.
9) Father of scientific management is                                                                                                                     1
Ans: F. W. Taylor.
10)  ‘Motion study’ is a part of ____. (Fill in the blank)                                                                                    1
Ans: Scientific management
11) ‘Esprit de corps’ is a basic principle of scientific management. (Write True or False)                   1
Ans: False
12) Who initiated the concept of ‘management of objectives’?                                                                  1
Ans: Peter Drucker
13) Who developed the concept of ‘functional organization’?                                                                     1
Ans: F.W. Taylor. It insists on hiring specialist for every job. (8 Specialists foremen)
14) Mention two features of a good plan.                                                                                                                             2
Ans: Goal-oriented or focus on objectives, flexibility
15) Write down any two functions of a manager.                              2
Ans: Planning and Controlling
16) Who first propounded the principle of Unity of Command?  1
Ans: Henry Fayol
17) Mention two limitations of planning.                               2
Ans: Planning does not work in dynamic environment and Planning is a time consuming process.
18) Write the full form of ROI.                    1
Ans: Return on Investment
19) Management is regarded as a perfect science.                           False
20) Management by objectives is a clever device for the exploitation of labourers.           False
21) Responsibility can be delegated but authority cannot be delegated.                                 False
22) Coordination and cooperation are used in the same sense.                  False                    
23) Planning is a mental exercise.                                             True
24) ‘Division of labour is an essential element of an organisation.                              True
25) The theory of scientific management was propounded by F. W. Taylor.          True      
26) Control is not applicable at all levels of management.                              False    
27) Functional foremanship was introduced by F.W. Taylor.
28) ‘Father of human relation movement’ was Elton Mayo
29) The motivation theory of Abraham Maslow is known as Maslow’s Hierarchy of Needs.
30) ‘PODSCoRB’ was introduce by Luther Gulick .
31) Peter Drucker is known as father of MBO technique.
32) Return on investment (ROI)= (Net Income / Total Investment) X 100
33) The minimum duration of long term planning is 5 years.
34) Time study is a part of work study.
35) Management is what manager does.       (f) Louis allen 
36) Management means decision making             (d) Ross Moore     
37) Management means gettig things done throgh others people.(e) American Management Association
38) Father of scientific management             (b) F.W Taylor
39) Planning is the thinking process               (a) Alford and Beatty
40) Esprit De Corps                            (c) Henry Fayol
41) Establishing standards      (h) Step of control process
42) The human side of interprise        (g) Douglas McGregor
43) The theory of scientific management was propounded by Taylor.                                      True
44) The book, General and Industrial Management was written by P.F. Drucker.     False, Henry fayol
45) Management by objectives is a continuous process.                                                True
46) Rationalisation is an element of scientific management.                         False
47) Correction of deviation is the first step in the process of control.   False, Setting performance standard
48) Zero-based budgeting technique was first introduced in America in the year 1962.
49) Management audit is a traditional control technique of control.
50) Planning is determination of future course of action.
51) Coordination is same with cooperation.                                         False                    
52) Write the full form of TQM.                                 Total Quality Management
53) Henry Fayol is known as the ‘father of principles of management’.
54) ‘Identifying the problem’ is a basic principle of decision-making process.        True
55) Give two examples of financial incentives in motivating employees.                                 Retirement Benefits
56) Give an example of negative motivation.                                      Demotion          
57) Why is management called a ‘group activity’?             
Ans: Management plans, organizes, co-ordinates, directs and controls the group efforts so as to achieve organisational goals efficiently and effectively.
58) “Trying to control everything may end up in controlling nothing.”                       Management by Exception
59) Authority can be delegated, but responsibility cannot be delegated.
60) Give one example of non-financial incentive.                                              Job Security, Job Rotation
61) Write the name of one major proponent of Traditional or Classical theory of management. F.W. Taylor
62) Which concept of management reduces the workload of a manager?                                              Delegation
63) What is meant by ‘efficiency’ in management?                          
Ans: Efficiency signifies a level of performance that describes using the least amount of input to achieve the highest amount of output.         
64) Which function of management establishes authority/responsibility relationship?                     Organising
65) Name the first step in the process of ‘managerial control’.    Setting performance standard
66) Give two examples of positive motivation in motivating employees.                                Incentives and rewards

1 comment:

  1. Great information you have shared on business management courses. It’ll help job-seeker a lot. Thank you.

    ReplyDelete

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day