Breaking News

Friday, June 12, 2020

NIOS Solved Papers: SOCIAL SCIENCE (213) - April' 2015

APRIL 2015
SOCIAL SCIENCE
(213)
SOLVED PAPER
1. Which amount of annual rainfall is suitable for the production of wheat in India?
                (A) Less than 75 cm
                (B) 75 to 100 cm
                (C) 100 to 150 cm
                (D) None of these
Ans.:- (B) 75 to 100 cm
2. In which year was the 74th amendment of the constitution passed?
                (A)  1990                              (B) 1991
                (C) 1992                                (D) 1993
Ans.:- (C) 1992
3. Which of the following in an abiotic content of atmosphere?
                (A) Soil                                 (B) Plant
                (C) Humans                        (D) Animals
Ans.:- (A) Soil    
4. Which of the following is not a threat for India’s peace and security’?
                (A) Insurgency                  (B) Terrorism
                (C) Naxalite movement                (D) Demonstrations
Ans.:-    (D) Demonstrations

5. Write names of two leaders of Farazi Movement.      2
Ans.:- Haji Shariatullah and Muhsinuddin Ahmad
6. Why is road transport popular in hill areas? Give two reasons.                             2
Ans.:- Road transport popular in hill areas because of the following reasons
a) It is difficult to construct railway lines in hilly areas and making air port is also difficult.
b) Roads provide door to door service and is effective for short distance travels.
7. Name the two types of Legislatures existing in India states with one example of each.            2
Ans.:- Two types of Legislatures existing in India states are
1. Bicameral legislatures e.g. Uttar Pradesh
2. Unicameral legislature e.g. Assam
8. Why was ‘Jawahar Gram Samridhi Yojana’ implemented? Give two reasons.                2
Ans.:- ‘Jawahar Gram Samridhi Yojana’ was implemented due to the following reasons
i) It has been designed to improve the quality of life of the rural poor by providing them additional gainful employment.
ii) To create of demand-driven village infrastructure including durable assets for increasing the opportunities for sustained employment and generation of supplementary employment for the unemployed poor in rural areas.
9. Describe the main features of the Mesopotamian Civilizations of the Bronze Age.     4
Ans.:- Mesopotamia was the land lying between two rivers, Tigris and Euphrates, which lie in modern day Iraq. These rivers were often in flood and in this process they deposited a lot of silt which made the land around them very fertile. This resulted in increased food production. The abundant agricultural produce enabled the growth of a number of crafts persons like smiths, potters masons, weavers and carpenters. They sold their products and got their necessities from others in exchange. They carried on trade with far-off places like India. Carts, wagons, boats and ships were used for transport and communication. They also developed the art of writing.
10. Explain how Bengal was occupied by the British.       4
Ans.:- The British made Mir Jafar , the new Nawab of Bengal, in return for which they receive an enormous sum of money as well as the territory of 24 Parganas from the Nawab. But Mir Jafar was not able to make further payments to them. As a result he was replaced by Mir Qasim who proved to be a strong ruler. Mir Qasim was not ready to meet their demands for more money or control. As a result, Mir Qasim was removed and Mir Jafar was make the Nawab again. Mir Qasim then joined hands with the Nawab of Awadh, Shiraj-ud-daula and the Mughal emperor Shah Allam II in plotting against the British, the battle took place at a place called Buxar on 22 October 1764. Their defeat proved to be decisive.
Though the British successfully gained control over Bengal, the imposition of British rule throughout India was not an easy task.





No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day