Breaking News

Friday, June 12, 2020

NIOS Solved Papers: SOCIAL SCIENCE (213) - Oct' 2019

OCTOBER 2019
SOCIAL SCIENCE
(213)
SOLVED PAPER
1. Identify the major aim of the Directive Principles of State Policy.
(A) To make India a Welfare State
(B) To raise the economic growth of India
(C) To make India a sustainable developed country
(D) To increase globalization in India.
Ans.:- (A) To make India a Welfare State
2. Identify the scanty area of natural vegetation of India from the following.
(A) Interior parts of Peninsular India
(B) The Western Ghats
(C) The Andaman and Nicobar Islands
(D) The North-Eastern Region
Ans.:- (D) The North-Eastern Region

3. Which one of the following States has the highest literacy rate?
(A) Tamil Nadu                 (B) Kerala
(C) Karnataka                     (D) Andhra Pradesh
Ans.:- (B) Kerala
4. Which of the following is a man-made disaster?
(A) Landslide
(B) Volcanic eruption
(C) Gas tragedy
(D) Earthquake
Ans.:- (C) Gas tragedy
5. Explain any two features of the 73rd Constitutional Amendment in the Panchayati Raj Institution. 2
Ans.:- Main features of the 73rd Constitutional Amendment, 1992
(i) establishment of a three-tier structure: Village Panchayat (Gram Panchayat); intermediate panchayat (Panchayat Samiti; and the district panchayat (Zila parishad);
(ii) regular elections, every five years;
6. Name any two major beverage crops of India.                              2
Ans.:- Two beverage crops of India are Tea and Coffee.
7. Why was Tsar Nicholas II responsible for the Russian Revolution?      2
Ans.:- Even after the 1905 of Revolution, the civil rights and democratic representation was limited and hence the unrest continued.In 1917, occurred another revolution in Russia. It happened because the condition of the Russian workers and peasants, and non Russians living in Russia had become quite miserable under the autocratic rule of Tsar Nicholas II.
8. Name the two hostile groups of the First World War.               2
Ans.:- In 1882, Germany, Austria and Italy signed the Triple Alliance pledging mutual military assistance against rival powers. England, Russia and France signed the Triple Entente in 1907. Emergence of two mutually opposed groups divided Europe into hostile camps leading to tension and conflicts among European powers.

9. “A major impact of the British rule in India was the beginning of new middle class.” Elaborate.4
Ans.:- A major impact of the British rule in India was the beginning of a new middle class. With the rise of the British commercial interests, new opportunities opened to a small Impact of British Rule on India: Economic, Social and Cultural (1757-1857) section of the Indian people. They often acted as the agents and intermediaries of the British traders and thus made huge fortunes. The new landed aristocracy, which came into being after the introduction of Permanent Settlement, also formed a part of this new class. A major section of the old landowning aristocracy lost ownership of their land and in many cases were replaced by a new class of land owners.
10. Describe any four objectives OF Indian Foreign Policy.           4
Ans.:- Four objectives of Indian Foreign Policy are
(i) maintenance of freedom in policy formulation;
(ii) promotion of international peace and security;
 (iii) good relationships with other nations and especially with our neighbours;
(iv) support to the United Nations;


No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day