Breaking News

Friday, June 12, 2020

NIOS Solved Papers: SOCIAL SCIENCE (213) - April' 2016

APRIL 2016
SOCIAL SCIENCE
(213)
SOLVED PAPER
Time: 3 Hours ] [ Maximum Marks : 100
Instructions : (1) All Questions are compulsory and carry marks as indicated against each question. (2) For Multiple Choice Questions four options are given.  You have to choose right option and indicate it in your answer-book. (3) Attach the map with answer script.
1. In the given political outline map of India locate and label the following : (i) Cardamom Hills (ii) Kosi River (iii) Tadoba National Park (iv) Major wheat producing area of Himachal Pradesh
2. Identify and write in your answer-book the correct names of four major International Airports of India shown as (1), (2), (3) and (4) in the given political outline map of India. 1x4=4
Note : The following questions are for Visually Impaired candidates only in lieu of questions no.1 and 2.  Answer to these questions must not be in more than one sentence.
(1.1) Name any two hill ranges of Meghalaya plateau. 2
(1.2) Name the southern most major Peninsular  river. 2
(1.3) Write names of any two types of animal species found in Dudhwa wild life sanctuary.
(1.4) Name any two regions of India where tidal forests are found. 2

3. In which of the following years was the radio transmission started in India ? 1
 (A) 1925 (B) U1927 (C) 1929 (D) 1931
Ans.:- (B) U1927
4. Which of the following factors does not affect the population change in any country ?
(A) Birth rate (B) Death rate (C) Migration (D) Tourism
Ans.:- (D) Tourism
5. Which of the following is the tenure of a Vidhan Sabha of any Indian state ?
(A) Three years (B) Four years (C) Five years (D) Six years
Ans.:- (C) Five years
6. Which of the following does not contaminate water bodies ?
(A) Growing Population (B) Urbanisation
(C) Industrialisation (D) Recycling of Resources
Ans.:- (D) Recycling of Resources
7. Name the two Western thinkers who encouraged vernacular languages and literature in India.
Ans.:- Marx Mueller and Annie Besant were the two Western thinkers who encouraged vernacular languages and literature in India.
8. How do both the Houses of Parliament maintain their control over the Council of Ministers ?  Highlight any two ways.
Ans.:- The Council of Ministers is collectively responsible to Lok Sabha. It means that the responsibility of every Minister is the responsibility of the entire Council of Ministers. It is responsible to Rajya Sabha also. In fact, both the Houses have powers to control the Council of Ministers. They do it by asking questions and supplementary questions on the policies, programmes and functioning of the government. They debate on the proposals of the government and also subject its functioning to intensive criticism. They can move adjournment motion and calling attention notices. No bill tabled by the Council of Ministers can become law unless it is approved by the Parliament. The annual budget also is to be passed by the Parliament.
9. Define the term ‘democracy’.
Ans.: Abraham Lincoln said, “Democracy is a government of the people, for the people, and by the people.” The term ‘democracy’ come from the Greek world demokratia which means “rule of the people.” It was coned from two words: demos that means “people” and kratos which refers to “power”. That is, in a democracy the power rests with the people.
10. Explain any two major challenges which our country faced after independence.
Ans.: Two major challenges which our country faced after independence are
A.      Communalism:- Communalism has been one of the most complex problems that India has been facing. This is generated when individuals belonging to one religion develop excessive affinity to their religion and hatred towards other religions. This kind of feeling promotes religious fundamentalism and fanaticism and proves to be dangerous for the unity and integrity of the country. It is more so for a country like India where people practise all the major religions of the world. But India has been suffering from communalism since independence.
 Regionalism:-  Regionalism is another obstacle in the way of national integration. On many occasions it encourages people to promote regional interests even at the cost of national priorities. One may think that raising the problems of a particular region is needed to attract the attention of the decision makers and to compel them to fulfill justified regional demands. This thinking is reasonable, because such demands may be based on genuine grievances of the regions and States that have been denied fair shares of projects and industries in the overall structure of development.





No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day