Breaking News

Friday, June 12, 2020

NIOS Solved Papers: SOCIAL SCIENCE (213) - Oct' 2014

OCTOBER 2014
SOCIAL SCIENCE (213)
SOLVED PAPER
1. Weathering is the process of:
                (A) Changing weather throughout the year
                (B) Gradual destruction of rocks
                (C) Transporting the weathered materials.
                (D) Deposition of alluvial soil.
Ans.:- (B) Gradual destruction of rocks
2. Which one of the following has been mentioned in the Preamble of the Indian Constitution?
                (A) Love               (B) Success
                (C) Peace             (D) Justice
Ans.:- (D) Justice
3. Social environment includes:
                (A) Industries                    (B) Atmosphere
                (C) Religion                        (D) Parks
Ans.:- (C) Religion

4. The traditional notion of peace and security is based on the threats from which one of the following?
                (A) health epidemics     (B) military conflicts
                (C) terrorism                      (D) denial of human rights
Ans.:- (B) military conflicts
5. Highlight any two characteristics of the Bronze Age.  2
Ans.:- Two characteristics of the Bronze Age are
1.       Town based civilisations came in the Bronze Age.
2.       The art of writing was developed during the Bronze Age Civilisations.
6. Explain any two factors which affect the climate of India.       2
Ans.:- Two factors which affect the climate of India are
1. Location: - The places which are closer to equator have high temperature. As one moves towards the poles temperature decreases. As our country, India is located in Northern hemisphere closer to equator at 8 and 23 ½ Tropic of Cancer passes through the central part of India. so in south of this latitude we find tropical climate and towards the north we find sub-tropical climate.
2. Distance from the sea: - The southern half of India is surrounded by sea from three sides: the Arabian Sea in the west, the Bay of Bengal in the east and the Indian Ocean in the south. Due to moderating influence of the sea this region is neither hot in summer nor very cold in winter. For example the area of North India which is far away from the sea has extreme type of climate and the area of south India which is nearer to the sea has equable type of climate.
7. How far is it justified to provide reservation of posts for Scheduled Cates and Scheduled Tribes? Explain.     2
Ans.:- Article 334 provides that reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha and the State Vidhan Sabhas (and the representation of the Anglo-Indian Community in the Lok Sabha and the State Vidhan Sabha by nomination) would continue up to January, 2020.
8. What is meant by socio-economic development?       2
Ans.:- In the socio-economic context, development means the improvement of people’s lifestyles through improved education, incomes, skills development and employment. It is the process of economic and social transformation based on cultural and environmental factors.

9. Describe any four changes that took place in the feudal economy of Europe during the medieval period. 4
Ans.:- The way of life in a feudal manor in medieval Europe: - The few centuries after the collapse of the Roman Empire were marked by a low level of economic life. This was also a period of political change and turmoil. There was a decline in town life, trade and monetary exchange. Some cities did survive from Roman days but these were only empty shells which had no real economic role. Roads deteriorated. Barter widely replaced the use of money. European economy was based almost entirely on agriculture and very limited local trade. The main economic unit was the self-sufficient landed estate, or the feudal manor. Technology used in agriculture was backward and agricultural yields were low. These conditions lasted till about the 10th century AD.
10. Describe any four adverse effects of the First World War on Russia.                4
Ans.:- Between January and June 1919, the Allied Powers met at a conference in the palace of Versailles, Paris to decide the future of the defeated powers. Though the representatives of nearly 27 countries attended the conference, the decisions were taken by Heads of State of Britain, France and USA.
1. Russia was excluded and the defeated powers were not allowed to attend.
2. The Allies signed different treaties with the defeated powers.
3. The most important of them were the Treaty of Versailles signed with Germany, the Treaty of St. Germain with Austria and the Treaty of Serves with Turkey.





No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day