Breaking News

Friday, June 12, 2020

NIOS Solved Papers: SOCIAL SCIENCE (213) - Oct' 2015

OCTOBER 2015
SOCIAL SCIENCE (213)
SOLVED PAPER
1. Which one of the following states has a bicameral legislature?
                (A) Odisha                          (B) Tamil Nadu
                (C) Gujarat                          (D) Bihar
Ans.:- (D) Bihar
2. Which one the following was not a result of voyages of discovery?
                (A) Setting up of colonies in Latin America and Australia
                (B) End of the slave trade
                (C) Rise in the prosperity of the colonies
                (D) Expansion of European commerce
Ans.:- (C) Rise in the prosperity of the colonies

3. Why did European coined Medieval Period in Europe as a Dark period?
                (A) There was no significant development during this period.
(B) They saw it as a period of interruption between classical period of ancient Greek and Roman civilisation and their own modern age.
(C) There was significant development in Islamic world and India in comparision to Europe.
(D) All of the above
Ans.:- (A) There was no significant development during this period.
4. Which one of the following was not a tribal revolt?
                (A) The Sanyasi Rebellion            (B) The Santhal Rebellion
                (C)  The Munda Rebellion            (D) The Kol uprising
Ans.:- (A) The Sanyasi Rebellion
5. Name the two important city states in Greece.            2
Ans.:- Two important city states were Athens and Sparta.
6. Define imperialism.  2
Ans.:- Imperialism is defined as the practice of extending control or rule over the political and economic life of another country.
7. How are human rights universal, fundamental and absolute?               2
Ans.:- Human Rights are universal, absolute and fundamental moral claims, in the sense that they belong to all human beings, they are inalienable and are basic to a real living. Human Rights are basic rights of the people that advocate fairness, equality, freedom and respect for all.
8. Though Simla and Ludhiana are located almost in the same latitude, Simla is cooler than Ludhiana during the summer season. Why?   2
Ans.: - Shimla and Ludhiana lie on the same latitude but Shimla is cooler than Ludhiana because Shimla is located at a higher altitude, i.e. at 2205 m above the sea level while Ludhiana is only 244 m above the sea level. Land gets heated up more rapidly and quickly as compared to the oceans.
9. State any four demands of the early congress leaders as they placed before the British Indian Government.                4
Ans.:- Initial stages of Indian National Congress The congress placed its demands before the government always in the form of petitions and worked within the framework of law.  It was for this reason that the early Congress leaders were referred to as ‘Moderates’ They asked for:
(a) representative legislatures,
 (b) Indianization of services,
 (c) reduction of military expenditure,
(d) education, employment and holding of the ICS  (Indian Civil Services) examination in India,
10. Describe any four economic impacts of British rule on various Indian Industries and trade in India.  4
Ans.:- Earlier, Indian handloom had a big market in Europe. Indian textiles such as cotton, linen, silk and woollen goods already had markets in Asia and Africa. Economic impacts of British rule on various Indian Industries and trade in India are:
(a) With the coming of industrialisation in England, the textile industry there made important headway. There was now a reverse of the direction of textile trade between Britain and India.
(b) There was massive import of machine made clothes from English factories to Indian markets. This import of large amount of products manufactured by mechanical looms in England led to increase threat for the handicraft industries as the British goods were sold at a much cheaper price.
(c) The British succeeded in selling their goods at a cheap price as foreign goods were given free entry in India without paying any duty. On the other hand, Indian handicrafts were taxed heavily when they were sent out of the country.
(d) Under the pressure of its industrialists, British government often imposed a protective tariff on Indian textiles. Therefore, within a few years, India from being an exporter of clothes became an exporter of raw cotton and an importer of British clothes.





No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Popular Posts for the Day