Political Science 317 | NIOS Senior Secondary Solved Assignment 2021 - 22

 NIOS Senior Secondary Solved Assignment 2021 - 22
Session 2020-21 (Political Science 317)
Tutor Marked Assignment
Max Marks: 20

political science 317 solved assignment 2021 - 22

Note:

(i) All questions are compulsory. The Marks allotted for each question are given beside the questions.

(ii) Write your name, enrollment numbers, AI name and subject on the first page of the answer sheet.

1. Answer any one of the following questions in about 40-60 words.

(a) Identify limitations to Right to Freedom provided under Fundamental Rights section of our constitution.   

Ans: Limitations to Rights to Freedom

1.    Freedom of Speech And Expression: These freedoms can be suspended during the State of National Emergency. As soon as the State of National Emergency is declared under Article 352,

2.    Protection in Respect of Conviction for An Offence: No person shall be punished for the same offence more than once.

(b) List out two Directive Principles of state policies implemented by the constitution that affect our daily life. (See Lesson-7)

Ans: Solve only one questions

2. Answer any one of the following questions in about 40-60 words.

(a) If the President's rule is imposed in a state, list out two consequences arising out of it.

Ans: Two consequences arising due to President’s rule is imposed in a state are:

1.    The President can assume to himself all or any of the functions of the State Government or he may vest all or any of those functions with the Governor or any other executive authority.

2.    The President may dissolve the State Legislative Assembly or put it under suspension. He may authorize the Parliament

(b) State two underlying reasons/rationale for women reservation. (See Lesson-22)

Ans: Solve only one questions

3. Answer any one of the following questions in about 40-60 words.

(a)"Information technology has ensured Good Governance." Analyse.

Ans: The use of computers and information technology is visualized as a very effective tool of good governance. It seeks to improve:

a.    Delivery of services to the people at low cost,

b.    Empowerment of people through dissemination of information,

c.     Openness and transparency in the working of government

d.    Innovations and introduction of new ideas and concepts in the performance by the government and the people,

e.    Effective linkages between citizens and the administration

f.     Comprehensive monitoring and assessment of the performance of the government etc.,

(b) Analyse the factors responsible for communal violence in India. (See Lesson-22)

Ans: Solve only one questions

4. Answer any one of the following questions in about 100 to 150 words.

 (a) State how will you protect your Fundamental Rights in case of its violation.

Ans: Fundamental Rights provide standards of conduct, citizenship, justice and fair play. They serve as a check on the government. Various social, religious, economic and political problems in our country make Fundamental Rights important. In our Constitution, Fundamental Rights are enumerated in Part III from Article 14 to 32. These rights are justifiable.

Justifiable: Justifiable means that if these rights are violated by the government or anyone else, the individual has the right to approach the Supreme Court or High Courts for the protection of his/her Fundamental Rights.

(b) Examine the statement "Caste has influenced Indian Politics". Give Suitable examples to support your view point. (See Lesson-22)

Ans: Solve only one questions

5. Answer any one of the following questions in about 100 to 150 words.

(a) Suggest Various measures to ensure corruption free society.

Ans: Various measures to ensure corruption free society are:

a)    Breaking the nexus between politicians, bureaucrats and criminals.

b)   Ensuring a cost-effective administration of justice.

c)    Setting up of Public interest litigation courts at the national, state and local levels.

d)   Making right to information more effective.

e)   Strengthening law enforcement agencies in terms of autonomy, skills, attitudinal change and awareness of the social problems.

f)     Forfeiture of the properties of the corrupt immediately after the charges are framed. Such a property can be released only after the person is proved innocent.

g)    Improving bureaucratic functioning by way of simplification of rules, regulations and procedures of work.

h)   Mobilizing the society to society to support the system of rule of law.

i)      Putting an end to the system of patronage and nepotism from government organizations.

(b) "People participation is necessary for Good Governance." Examine the statement with suitable examples. (See Lesson-24)

Ans: Solve only one questions

6. Prepare any one project out of the given below:             6

(a) Identify major environmental problem being faced by members of your locality and their suggestions to solve it. Discuss with at least 20 persons in your locality to know their opinions in the table given below:

Serial No.

 

Name of Person

Major Environmental Problems

Solution Suggested

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

 

 

 

After collecting opinion on the major environmental problems and solution suggested, find out the following: (See Lesson-23)

(i) The most important environmental problem in your locality.

(ii) Discuss the solution suggested for problem identified in (i)

Solution: It is now a well known fact that the whole world is facing some serious environmental problem. Similarly me and members of my locality are not the exceptions. So, I have visited 20 persons of my locality and try to get their views on present environmental problems. They also have given me some suggestions which can help in reducing the environmental problems. Given below the list of 20 persons to whom I visited with their problems and suggestions:

Serial No. and Name of Person

Major Environmental Problem

Solution Suggested

Ambika Rai

Upender Rai

Sunil Yadav

Bharat Sahani

Suraj Sahani

Pramodh Thakur

Dilip Sarma

Pankaj Sah

Jhunjhun Ram

Lalbabu Prashad

Rohit Prasad

Betu Das

Saurave Malik

Bhola Mandal

Mayank Mahato

Pratik Mahato

Upender Singh

Hitesh Prasad

Sita Ram Yadab

Sushil Ojha

Road traffic

Bad maintenance of road

High rate of price

Duplicating product

Getting skilled labour

Getting skilled labour

Good drivers

Unskilled manpower

Road traffic

Unemployment

Week business knowledge

High rate of education

Unemployment

High rate of price

Pollution on road

Pollution on playground

Good drivers

Unemployment

Unskilled manpower

Road Traffic

Provide proper four way road

Regularly look into the maintenance of road.

Government should look into the matter.

Band on duplication

Providing proper training to labour

Providing proper training to labour

Restriction of license providing 

Providing proper ITI knowledge

Provide proper four way road and bye pass

Controlling population

Providing education with practical knowledge

Building new schools and colleges

Controlling population

Government should look into the matter.

Providing dustbin in proper space 

Providing dustbin in play ground

Restriction of license providing 

Providing proper education

Providing proper ITI knowledge

Provide proper four way road

From the above survey, I find the more person are of the opinion that road traffic is a big problem of our locality. Our locality is very near to NH – 37 due to which there is too much sound and air pollution. Also highway roads are less thick which creates traffic problems.

To solve these problems some people suggested that proper bye-pass is to be given for large vehicles and steps must also be taken to provide proper four way road.

(b) Undertake a survey of 20 families in your neighbourhood and make two headings.

(i) Make a list of the Directive principles of state policy (DPSP) related to woman.

(ii) Challenges in implementation of the above mentioned as in section (i). What conclusions do you draw on the basis of this survey. Also cover the following issues:

(i) Do you find Directive Principles of state policy (DPSP) related to woman?

(ii) Illustrate major challenges before implementation of directive principles of state policy concerning women. (See Lesson-7)

Ans: Only one Questions

***

0/Post a Comment/Comments

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

{ads}