SEBI MCQs [SEBI Multiple Choice Questions and Answers 2026]

Financial Market and Operations MCQ

This SEBI MCQ will help you to score good marks in you exam.

Multiple Choice Questions and Answers

In this post, you will get SEBI (Securities and Exchange Board of India) and Financial Market Solved MCQs along with comprehensive explanatory notes.

We have uploaded SEBI and Financial Market Operations Solved Question Papers to help you prepare for:

  • UKSSSC Assistant Accountant Exam (Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission)

  • UPSSSC / UPPCL Assistant Accountant Exam (Uttar Pradesh)

  • JKSSB Accounts Assistant Exam (Finance & Panchayat, Jammu & Kashmir)

  • RSMSSB Junior Accountant Exam (Rajasthan)

  • State PSCs & Selection Board Exams (MPESB, HPSC, MPSC, OPSC, APPSC, TSPSC)

  • Central & PSU Exams (SSC CGL/CHSL Accountant & Auditor, FCI Assistant Grade III Accounts, EMRS, CBSE)

Complete self-study notes and topic-wise solved MCQs for UKSSSC Assistant Accountant, UP Assistant Accountant, JK Accounts Assistant, and other state-level Junior Accountant and Accounts Assistant examinations are now available for direct practice.

1. The Capita issue control was introduced in India in the year:

a) 1934

b) 1939

c) 1943

d) 1947

Ans: c) 1943

2. SEBI was established in the year

(a) 1947

(b) 1988

(c) 1990

(d) 1992

Ans: (b) 1988

3. SEBI Act was passed on:

(a) January 30, 1947

(b) January 30,1988

(c) January 30,1990

(d) January 30,1992

Ans: (d) January 30,1992

4. The Primary objectives of SEBI include:

(a) To protect interests of investors in securities

(b) To regulate securities market

(c) To promote the development of the securities market

(d) All of the above

Ans: (d) All of the above

5. The regulatory body for the public sector banks in India is:

(a) RBI

(b) SEBI

(c) IRDA

(d) Stock exchanges

Ans: (a) RBI

6. The regulatory body for the securities market in India is:

(a) RBI

(b) SEBI

(c) IRDA

(d) Stock exchanges

Ans: (b) SEBI

7. The regulatory body for the Insurance companies in India is:

(a) RBI

(b) SEBI

(c) IRDA

(d) Stock exchanges

Ans: (c) IRDA

8. How many members are there in SEBI board?

a) 5

b) 6

c) 8

d) 9

Ans: d) 9

9. Who appoints the chairman of SEBI?

(a) Central government

(b) Stock exchanges

(c) RBI

(d) Finance ministry

Ans: (d) Finance ministry

10. The administrative head office of SEBI is located in:

a) Delhi

b) Kolkata

c) Mumbai

d) Chennai

Ans: c) Mumbai

11. Number of regional offices of SEBI are:

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Ans: d) Four

12. Who is the present chairman of SEBI?

a) Ajay Tyagi

b) U.K. Sinha

c) C.B. Bhave

d) Tuhin Kant Pandey

Ans: d) Tuhin Kant Pandey

13. Chairman of sebi is appointed for how many years?

a) 2 Years

b) 3 Years

c) 4 Years

d) 5 Years

Ans: d) 5 Years

14. Can SEBI chairman be reappointed? If Yes, then for how many years?

a) 2 Years

b) 3 Years

c) 4 Years

d) 5 Years

Ans: a) 2 Years

15. SEBI Ombudsman was introduced in which year?

(a) 2000

(b) 2002

(c) 2003

(d) 2005

Ans: (c) 2003

16. Maximum days for keeping a public issue open is:

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

Ans: d) 10

17. Minimum number of working days for which a public issue must remain open is:

a) 1

b) 2

c) 3

d) 5

Ans: c) 3

18. In case of IPO, the minimum promoter’s contribution shall be:

a) 10 percent of the post issue capital

b) 20 percent of the post issue capital

c) 30 percent of the post issue capital

d) 40 percent of the post issue capital

Ans: b) 20 percent of the post issue capital

19. In case of open offer, the account where payable amount to shareholders are kept is called:

a) Demat account

b) Bank account

c) Escrow Account

d) None of the above

Ans: c) Escrow Account

20. Who is considered an insider under SEBI’s 2015 regulations?

a) Only directors

b) Only auditors

c) Connected persons and those with UPSI

d) Only promoters

Ans: c) Connected persons and those with UPSI

21. UPSI stands for:

a) Unverified Public Shareholder Information

b) Unpublished Price Sensitive Information

c) Uniform Price and Stock Index

d) Unapproved Price Sensitive Indicator

Ans: b) Unpublished Price Sensitive Information

22. Which of the following is an example of UPSI?

a) Number of employees

b) Financial results

c) Shareholder names

d) Auditor resignation

Ans: b) Financial results

23. What is the minimum subscription percentage required for a public issue to be successful under SEBI guidelines?

a) 80%

b) 85%

c) 90%

d) 95%

Ans: c) 90%

24. If minimum subscription is not received within the specified period, the application money must be refunded within how many days?

a) 7 days

b) 15 days

c) 30 days

d) 45 days

Ans: b) 15 days

25. The web-based centralized grievance redress system of SEBI is known as:

a) SCORES

b) CARE

c) SEBI-TOUCH

d) SMART

Ans: a) SCORES

26. Under SEBI (Issue of Capital and Disclosure Requirements) Regulations, ASBA stands for:

a) Application Supported by Blocked Amount

b) Account Supported by Bank Authorization

c) Application System for Banking Assets

d) Authorized System of Bank Accounts

Ans: a) Application Supported by Blocked Amount

27. Red Herring Prospectus does not contain details regarding:

a) Issue price or quantity of securities offered

b) Objects of the issue

c) Company risk factors

d) Financial statements of the company

Ans: a) Issue price or quantity of securities offered

28. The process of discovering the price of securities through bids submitted by potential investors is called:

a) Fixed price issue

b) Book building process

c) Rights issue

d) Private placement

Ans: b) Book building process

29. Green Shoe Option in a public issue refers to an option to allocate extra shares, up to a maximum of:

a) 5% of the issue size

b) 10% of the issue size

c) 15% of the issue size

d) 20% of the issue size

Ans: c) 15% of the issue size

30. A draft prospectus filed with SEBI before a public issue is open for public comments for at least:

a) 7 days

b) 14 days

c) 21 days

d) 30 days

Ans: c) 21 days

31. The Minimum Lock-in period for promoter’s minimum contribution (20%) in an IPO is:

a) 1 year

b) 2 years

c) 3 years

d) 5 years

Ans: c) 3 years

32. Which body issued guidelines for Capital Issues before SEBI obtained statutory powers?

a) Reserve Bank of India

b) Controller of Capital Issues (CCI)

c) Registrar of Companies (ROC)

d) Department of Economic Affairs

Ans: b) Controller of Capital Issues (CCI)

33. Which committee recommended giving statutory status to SEBI?

a) Narasimham Committee

b) P.J. Nayak Committee

c) Tarapore Committee

d) Malhotra Committee

Ans: a) Narasimham Committee

34. SEBI regulations require that a listed company must maintain a minimum public shareholding (MPS) of at least:

a) 15%

b) 20%

c) 25%

d) 30%

Ans: c) 25%

35. Securities Appellate Tribunal (SAT) hears appeals against orders passed by SEBI. SAT is located in:

a) New Delhi

b) Kolkata

c) Mumbai

d) Bengaluru

Ans: c) Mumbai

*******************

0/Post a Comment/Comments

Kindly give your valuable feedback to improve this website.