Breaking News

Tuesday, February 12, 2019

Business Studiess Multiple Choice Questions - Consumer Protection Act


Unit – 12: Consumer Protection
Objective Questions (1 Mark):
1. What is the purpose of enacting the consumer protection Act 1986?
Ans: To protect and promote the interest of consumer.

2. Which consumer right gives the business firm freedom to set up their own consumer service and grievance cell?
Ans: Right to be heard.
3. Mohit filed a case against ‘Domestic Cooling ltd.’ in the ‘District Forum’, but was not satisfied with the orders of the District Forum. Where can he appeal further against the decisions of District Forum and in how many days?
Ans: Mohit can further appeal against the decision of District Forum in the ‘State Commission’ within 30 days.
4. Mohit filed a case against ‘Volvo Ltd.’ in the ‘State Commission’. But he was not satisfied with the orders of the ‘State Commission’. Name the authority to which he can appeal against the decisions of ‘State Commission’.
Ans: Amrit can further appeal in ‘National Commission’.
5. Ankit filed a case against ‘Mahindra Ltd.’ in the ‘National Commission’. But he was not satisfied with the orders of the ‘National Commission’. Name the authority to which he can appeal against the decisions of ‘National Commission’.                    2013
Ans: He can appeal in Supreme Court within 30 days.
6. Which claim can be approach before the Supreme Court under Consumer Protection Act?
Ans: An order passed by the national commission in a matter of its original claims exceeding Rs. 1 Crore can appear before the Supreme Court.
7. Ram wants to buy ghee. How can he check the quality of product?
Ans: Through ‘AGMARK’ symbol. “AGMARK” symbol is used for food products.
8. Ram wants to buy an iron. As an aware customer, how can he be sure about the quality of iron?         2012
Ans: Through “ISI” mark. “ISI” mark is used for electronic items.
9. Can a consumer file complaint in consumer court without having cash memo?
Ans: No, without cash memo he cannot file a complaint. Cash memo is the proof of the transaction.
10. List any three consumer organizations in India.
Ans: (i) Consumer Guidance Society of India (Mumbai), (ii) Common Cause (New Delhi), (iii) Citizen Action Group (Mumbai)
12. In what type of activities is Consumer Coordinating Council involved?
Ans: It is the main body of the Consumer Organizations of India. It conducts several programmes on consumer education for activists, etc. It has published training manuals on Consumer Protection Act
13. Name two consumer rights defined by UNO.
Ans: (i) Right to Basic Need. (ii) Right to Healthy Environment.
14. Rajiv, a vegetarian was traveling in Rajdhani Express was served food and later he found out that it had a non vegetarian content. His sentiments were hurt Will Rajiv be able to claim compensation, which right of the consumer is violated?
Ans: Yes, Rajiv will be able to claim the compensation as the railways have violated the Right to Information.
15. Mr. A suffers a loss of Rs.20, 00,000 due to bad quality of goods. Name the commission to which Mr. A approach for claim?
Ans: District Commission
16. Mr. A suffers a loss of Rs.1, 00, 00,000 due to bad quality of goods. Name the commission to which Mr. A approach for claim?
Ans: State Commission
17. Mr. A suffers a loss of Rs.1, 10, 00,000 due to bad quality of goods. Name the commission to which Mr. A approach for claim?
Ans: National Commission

No comments:

Post a comment

Kindly give your valuable feedback to improve this website.

Note: only a member of this blog may post a comment.

Popular Posts for the Day