[UKSSSC] Uttarakhand Assistant Accountant Solved Question Paper 2025 [English Medium]

UKSSSC Assistant Accountant Solved Question Paper 2025
Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission

Max. Marks: 100

Time: 2 Hours

In this Post you will Get [UKSSSC] Uttarakhand Assistant Accountant Solved Question Paper 2025 with notes. We have Also Uploaded [UKSSSC] Uttarakhand Sahayak Lekhakar Solved Question Paper from 2016 till Date in Hindi. Complete Self study notes for [UKSSSC] Uttarakhand Assistant Accountant Exam is available now.

1. Which one of the following is generally not the method of "on the job training"?

(A) Internship training

(B) Job rotation

(C) Role-playing method

(D) Apprenticeship training

Ans: (C) Role-playing method

2. Which A.I. Chatbot was launched by SEBI for investors?

(A) SEVA

(B) A.I. VANI

(C) Elena

(D) BHARAT GPT

Ans: (A) SEVA

[Hint: SEBI launched the SEVA (SEBI's Embedded Virtual Assistant) AI Chatbot to help investors navigate grievances and seek information efficiently.]

3. The terminology "Bracket creep" is chiefly related to

(A) Tax

(B) Ratio Analysis

(C) Capital Budgeting

(D) EXIM Policy

Ans: (A) Tax

4. Which of the following alternatives is not the source of primary data?

(A) Direct personal investigation

(B) Indirect oral investigation

(C) Newspaper

(D) Questionnaire

Ans: (C) Newspaper

5. Statement I: Operating activities include those cash flow transactions or events that determine profit or loss.

Statement II: To determine cash received from operating activities, 'Non-cash items' are adjusted against the net profit shown by the profit and loss account.

Which of the following code is true for above statements?

Code:

(A) Statement I is right, statement II is wrong

(B) Statement I and II both right

(C) Statement I is wrong, statement II is right

(D) Statement I and statement II both wrong

Ans: (B) Statement I and II both right

Also Read: UKSSSC Assistant Accountant Exam Solved Question Papers [English Medium]

👉UKSSSC Assistant Accountant Solved Question Paper 2016 

6. India has signed a Trade and Economic Partnership Agreement (T.E.P.A.) with E.F.T.A., which is a regional group consisting of four countries. Which one of the following countries is not a member of this group?

(A) Switzerland

(B) Norway

(C) Iceland

(D) England

Ans: (D) England

7. What is it called when organisation show the figures of the previous year along with the current year in the financial statements?

(A) Relevance

(B) Reliability

(C) Understandibility

(D) Comparability

Ans: (D) Comparability

8. Which of the following statement is/are correct?

Statement I: RVNL and NALCO are Navratan companies of India.

Statement II: ONGC and NTPC are Maharatna companies of India.

(A) Only statement I

(B) Only statement II

(C) Both statement I and II

(D) Neither statement I nor statement II

Ans: (C) Both statement I and II

9. Entrepot trade refers to

(A) Imports

(B) Exports

(C) Foreign trade

(D) Goods imported for re-export

Ans: (D) Goods imported for re-export

10. Given below are two statements, one is the Assertion (A) and the other is the Reason (R). Answer by using code given below.

Assertion (A): A higher current ratio indicates better short-term financial health of a company.

Reason (R): A higher current ratio suggests that the company has sufficient current assets to cover its short-term liabilities.

Code:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong

(B) (R) is correct, but (A) is wrong

(C) Both (A) and (R) are correct and the (R) correctly explains the (A)

(D) Both are wrong

Ans: (C) Both (A) and (R) are correct and the (R) correctly explains the (A)

11. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below the lists.

List – I

List – II

a. Personal Account

1. Cash Account

b. Tangible Real Account

2. Outstanding Wages Account

c. Intangible Real Account

3. Patents Account

d. Nominal Account

4. Insurance Expense Account

Code:

       a    b    c    d

(A)  4    1    3    2

(B)  2    1    3    4

(C)  3    1    4    2

(D)  1    4    3    2

Ans: (B)  2    1    3    4

12. Cash flow statement is prepared from

(A) Balance Sheet

(B) Profit and Loss Account

(C) Additional Informations

(D) All of the above

Ans: (D) All of the above

13. What is the primary focus of micro economics?

(A) The behaviour of individual consumers and firms

(B) The overall performance of the economy

(C) Government policies and regulations

(D) Performance of GDP and inflation

Ans: (A) The behaviour of individual consumers and firms

14. How many companies are included in the BSE Sensex?

(A) 30

(B) 50

(C) 70

(D) 90

Ans: (A) 30

15. In which of the following products, the product life cycle is longest?

(A) Hajmola

(B) Pepsodent

(C) Fair and lovely cream

(D) Lifebuoy

Ans: (D) Lifebuoy

16. Which of the following is not included as internal source of finance for an industry in India?

(A) Share capital

(B) Institutional finance for industries

(C) Reinvestment of profits

(D) All of the above

Ans: (B) Institutional finance for industries

17. Correlation analysis is a

(A) Univariate analysis

(B) Bivariate analysis

(C) Multivariate analysis

(D) Both bivariate and multivariate analysis

Ans: (D) Both bivariate and multivariate analysis

18. Which process is used for removing data redundancy in DBMS?

(A) Normalisation

(B) Structuring

(C) Updating

(D) None of the above

Ans: (A) Normalisation

19. Which of the following is a function of the money market?

(A) Long term borrowing and lending

(B) Trading of stocks and bonds

(C) Short term borrowing and lending

(D) Financing of Long Term Infrastructure projects

Ans: (C) Short term borrowing and lending

20. If mode is 20, median is 22, find arithmetic mean.

(A) 23

(B) 24

(C) 21

(D) 22

Ans: (A) 23

21. Among the following which belongs to the stock exchange?

(A) IPO

(B) BSE

(C) OTCEI

(D) All of the above

Ans: (D) All of the above

22. Differential pricing policy is beneficial for

(A) The society only

(B) The company only

(C) Both (A) and (B)

(D) The Government only

Ans: (C) Both (A) and (B)

23. Which of the following account/accounts has only credit balance?

(A) Accounts payable

(B) Capital account

(C) Reserve fund account

(D) All of the above

Ans: (D) All of the above

24. Which is not the technique of capital structure analysis?

(A) Trading on equity

(B) Capital gearing

(C) Capital budgeting

(D) Pecking order theory

Ans: (C) Capital budgeting

25. Match List – I with List – II and select the correct answer by using code given below the lists.

List – I

List – II

a. Balance of Trade

1. Imports and exports of goods and services and unilateral transfer of goods and services

b. Current Account

2. Transactions leading to changes in the financial assets and liabilities of a country

c. Balance of Payments

3. All economic transactions between a country's residents and residents of other countries

d. Capital Account

4. Value of exports and imports of country

Code:

       a    b    c    d

(A)  4    1    3    2

(B)  3    2    4    1

(C)  1    2    3    4

(D)  4    3    2    1

Ans: (A)  4    1    3    2

26. In which account, the entry is made for non-receivable and doubtful debts?

(A) Debit side of Profit and Loss A/c

(B) Credit side of Profit and Loss A/c

(C) Debit side of Trading A/c

(D) Credit side of Trading A/c

Ans: (A) Debit side of Profit and Loss A/c

27. "A company's performance has dropped by 20%." Which management function is the first to address this issue?

(A) Planning

(B) Directing

(C) Staffing

(D) Controlling

Ans: (D) Controlling

28. Which of the following tax /taxes will be levied on import?

(A) CGST

(B) SGST

(C) IGST

(D) CGST and SGST

Ans: (C) IGST

29. The difference between two interest rates is called

(A) Spread

(B) Margin

(C) Profit

(D) Flat rate

Ans: (A) Spread

30. Read the following statements:

Statement I: Goods and Service Tax Network has been entrusted with the responsibility of building indirect taxation platform for GST.

Statement II: GSTN derives its existence from Companies Act.

Which of the above statement/s is/are correct?

(A) Only I

(B) Only II

(C) Both I and II

(D) Neither I nor II

Ans: (C) Both I and II

31. Select the correct order of sub-heads of the head 'Current Assets' of the following current assets as per Schedule III of Companies Act 2013.

Cash and cash equivalents

Inventories

Trade receivables

Short term loans and advances

Current investments

Code:

(A) 1, 3, 2, 4, 5

(B) 5, 2, 3, 1, 4

(C) 4, 2, 3, 5, 1

(D) 5, 2, 3, 4, 1

Ans: (B) 5, 2, 3, 1, 4

32. Who among the following heads the Central Statistical Organisation?

(A) Deputy Director General, C.S.O.

(B) Chairman, Finance

(C) Assistant General, C.S.O.

(D) Director General, C.S.O.

Ans: (D) Director General, C.S.O.

33. OTCEI is

(A) an Indian Bank

(B) a Mutual Fund

(C) an Investment Banker

(D) an Indian Share Market

Ans: (D) an Indian Share Market

34. Liquidity Adjustment Facility (LAF) is

(A) New monetary policy instrument

(B) New fiscal policy instrument

(C) New foreign tariff policy instrument

(D) New SEBI policy/guidelines for investors

Ans: (A) New monetary policy instrument

35. Which of the following statement is/are correct?

Statement I: Each column of the table is also called field in the DBMS.

Statement II: Each row of the table is also called record in the DBMS.

(A) Only statement I

(B) Only statement II

(C) Both statements I and II

(D) Neither statement I nor statement II

Ans: (C) Both statements I and II

36. Formula of Inter-Quartile Range is:

(A) (Q3 - Q1) / 2

(B) Q3 - Q1

(C) (Q3 - Q1) / 4

(D) (Q3 - Q1) / 5

Ans: (B) Q3 - Q1

37. Dividend per share is 6, earning per share is 20, hence dividend payout ratio will be

(A) 33.33%

(B) 3.33%

(C) 30%

(D) 60%

Ans: (C) 30%

38. The theme of the Budget 2025-26 is

(A) Defence First

(B) Agriculture First

(C) Entrepreneurship

(D) Sabka Vikas

Ans: (D) Sabka Vikas

39. India signed a Memorandum of Understanding (MoU) with USAID for supporting Indian railways to achieve mission net zero carbon emission by which year?

(A) 2030

(B) 2040

(C) 2050

(D) 2047

Ans: (A) 2030

40. Which of the following is not a tool of financial statement analysis?

(A) Comparative statements

(B) Financial statements

(C) Common-size statements

(D) Ratio-analysis

Ans: (B) Financial statements

41. Which of the following is the latest marketing concept?

(A) Product concept

(B) Selling concept

(C) Target market

(D) Integrated marketing

Ans: (D) Integrated marketing

42. Which one of the following is not the basic property of indifference curves?

(A) Indifference curve slops downwards from left to right

(B) Indifference curves of imperfect substitutes are concave to the origin

(C) Two indifference curves never intersect each other

(D) Higher indifference curve represents more satisfaction

Ans: (B) Indifference curves of imperfect substitutes are concave to the origin

43. Among the following which Sustainable Development Goal (SDG) aims to end hunger achieve security and improved nutrition?

(A) SDG – 10

(B) SDG – 2

(C) SDG – 5

(D) SDG – 4

Ans: (B) SDG – 2

44. Which of the following accounts are prepared at the time of dissolution of a partnership firm?

a. Revaluation account

b. Realisation account

c. Capital account

d. Bank account

Code:

(A) a, b, c, d

(B) a, b, c

(C) b, c, d

(D) a, c, d

Ans: (C) b, c, d

45. What is the formula for calculating the standard deviation?

(A) Square Root of Variance

(B) Variance ÷ mean

(C) Mean ÷ variance

(D) (Variance)2

Ans: (A) Square Root of Variance

46. The probable error of coefficient of correlation is

(A) 0.6745 × (1 - r²) / √N

(B) 0.6745 × (1 + r²) / √N

(C) 0.4567 × (1 - r²) / √N

(D) 0.4567 × (1 + r²) / √N

Ans: (A) 0.6745 × (1 - r²) / √N

47. Which of the following is false?

(A) Overdraft is short-term loan

(B) Credit card is also known as plastic money

(C) Cash credit is a type of fixed deposit

(D) Advancing loans is the primary function of a bank

Ans: (C) Cash credit is a type of fixed deposit

48. Cash Embezzlement Account is

(A) Personal A/c

(B) Real A/c

(C) Nominal A/c

(D) None of the above

Ans: (C) Nominal A/c

49. Following are two statements identified as Assertion (A) and Reason (R). Choose the correct answer as per the given code:

Assertion (A): The Indian debt market is composed of government bonds and corporate bonds.

Reason (R): Secondary market refers to stock exchanges and new issue market.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Ans: (C) (A) is true, but (R) is false

50. Who among the following holds the record of presenting most number of consecutive budgets in India?

(A) Shri Morarji Desai

(B) Dr. Manmohan Singh

(C) Smt. Nirmala Sitharaman

(D) Shri Arun Jaitley

Ans: (C) Smt. Nirmala Sitharaman

51. Match List – I with List – II and select the correct answer by using code given below the lists.

List – I

List – II

a. Physical Distribution

1. Fix price of product

b. Promotion

2. Transportation

c. Pricing

3. Protection of product

d. Packaging

4. Personal selling

Code:

        a    b    c    d

(A)  4    2    3    1

(B)  1    2    4    3

(C)  4    3    2    1

(D)  2    4    1    3

Ans: (D)  2    4    1    3

52. Who is the Chairman of the Goods and Service Tax Council in India?

(A) The Prime Minister of India

(B) The Finance Minister

(C) The Union Commerce Minister

(D) The elected Chairman among the Ministers from State

Ans: (B) The Finance Minister

53. Which of the following is a measure of central tendency?

(A) Standard deviation

(B) Variance

(C) Mean

(D) Range

Ans: (C) Mean

54. Du-Pont control is a

(A) Financial Control System

(B) Motivation Theory Model

(C) New Accounting Standard

(D) Company Law New Model

Ans: (A) Financial Control System

55. Manufacturing of Close up and Colgate and their pricing in India belong to which one of the following market structures?

(A) Monopolistic competition

(B) Perfect competition

(C) Monopoly

(D) Oligopoly

Ans: (A) Monopolistic competition

56. What does ‘SWOT analysis’ stand for in business management?

(A) Strengths, weakness, opportunities, threats

(B) Sales, workforce, operations, technology

(C) Strategy, workflow, objectives, timeliness

(D) Structure, wealth, output, teamwork

Ans: (A) Strengths, weakness, opportunities, threats

57. What does the term "Non-verbal communication" refer to?

(A) Communication using written or spoken words

(B) Communication through body language, gestures and facial expressions

(C) Communication conducted via email or memos

(D) Communication involving the exchange of documents and reports

Ans: (B) Communication through body language, gestures and facial expressions

58. How many groups are pre-defined in Tally Prime?

(A) 28

(B) 30

(C) 15

(D) 19

Ans: (A) 28

59. Which of the following statement is correct?

(A) Marketing includes advertising

(B) Marketing and marketing management mean the same

(C) Scope of sales promotion is wider than marketing

(D) None of the above

Ans: (A) Marketing includes advertising

60. How many letters and digits are there in IFSC?

(A) 7

(B) 10

(C) 11

(D) 19

Ans: (C) 11

61. Which of the following diagram represents the ‘Law of Diminishing Marginal Utility’?

(A)

| \

|  \

|___\

(B)

|------|

|      |

|______|

(C)

|   /|

|  / |

|_/__|

(D)

|  /\  |

| /  \ |

|/____\|

Ans: (A)

[Hint: The Law of Diminishing Marginal Utility states that as a consumer consumes more units of a good, the additional satisfaction (marginal utility) derived from each successive unit decreases. Graphically, the Marginal Utility (MU) curve slopes downward from left to right, which is represented by the downward slope in option (A).]

62. Which ratio measures liquidity?

(A) Gross Profit Ratio

(B) Debt Equity Ratio

(C) Quick Ratio

(D) Stock Turnover Ratio

Ans: (C) Quick Ratio

63. Which of the following is related with Non-Random sampling?

(A) Systematic Random Sampling

(B) Cluster Random Sampling

(C) Stratified Random Sampling

(D) Quota Sampling

Ans: (D) Quota Sampling

64. Which of the following institution is responsible for controlling the money supply and interest rates in India?

(A) Reserve Bank of India

(B) State Bank of India

(C) Securities and Exchange Board of India

(D) Ministry of Commerce

Ans: (A) Reserve Bank of India

65. The theory of management grid leadership given by Blake and Mouton states about _______ types of leadership style.

(A) 5

(B) 7

(C) 9

(D) 4

Ans: (A) 5

66. Match List – I with List – II and select the correct answer by using the code given below the lists:

List – I

List – II

a. SEBI

1. Exchange for small companies

b. RBI

2. Insurance

c. IRDAI

3. Regulation of securities market

d. OTCEI

4. Credit control

Code:

       a    b    c    d

(A)  4    2    3    1

(B)  3    4    2    1

(C)  3    1    2    4

(D)  2    3    1    4

Ans: (B)  3    4    2    1

67. Which of the following measures should be adopted to control deflation?

(A) Expansion of credit

(B) Increase in taxation

(C) Decrease in public expenditure

(D) Increase in interest rates

Ans: (A) Expansion of credit

68. Match List – I with List – II and choose the correct answer from the code given below the lists.

List – I

List – II

a. Selling expenses + Administrative expenses

1. Operating profit

b. Gross profit – Operating expenses

2. Operating expenses

c. Net purchases + Carriage inwards

3. Cost of revenue from operations

Code:

        a    b    c

(A)  1    3    2

(B)  2    3    1

(C)  2    1    3

(D)  3    2    1

Ans: (C)  2    1    3

69. A range of numbers is partitioned into a desired number of sub-ranges and each sub-range is allotted to a specific group. This is

(A) Sequential Codes

(B) Block Codes

(C) Mnemonic Codes

(D) None of the above

Ans: (B) Block Codes

70. Which of the following fact is not quantitative?

(A) Age

(B) Height

(C) Production

(D) Marital status

Ans: (D) Marital status

71. If a share of 10 each on which 8 has been called and 6 is paid up, is forfeited, share capital account should be debited with

(A) ₹ 10

(B) ₹ 8

(C) ₹ 6

(D) ₹ 4

Ans: (B) ₹ 8

72. Generally price policy is determined by

(A) Lower Management

(B) Middle Management

(C) Top Management

(D) Salesman

Ans: (C) Top Management

73. The reduction in Cash Reserve Ratio (CRR) by the Central bank influences the capacity of commercial banks to extend credit in

(A) Positive manner

(B) No effect

(C) Negative manner

(D) Can be negative or can be positive manner

Ans: (A) Positive manner

74. What does “Watered capital” means?

(A) Under capitalization

(B) Under trading

(C) Over trading

(D) Part of capital not being represented by assets

Ans: (D) Part of capital not being represented by assets

75. The Application Supported by Blocked Amount (ASBA) primarily used in which market?

(A) Primary Market

(B) Secondary Market

(C) Money Market

(D) Forex Market

Ans: (A) Primary Market

76. Capital employed 10,00,000; average annual profit 1,00,000; normal rate of return 8%; value of goodwill as per capitalisation of super profit will be

(A) ₹ 6,00,000

(B) ₹ 4,00,000

(C) ₹ 2,50,000

(D) ₹ 2,00,000

Ans: (C) ₹ 2,50,000

77. Match List – I with List – II and select the correct answer by using code given below the lists:

List – I

List – II

a. Consumer’s Equilibrium

1. Long term production function

b. Law of returns to scale

2. Forms of market

c. Law of variable proportions

3. Indifference curve

d. Monopoly

4. Short term production function

Code:

a

b

c

d

(A)

3

1

4

2

(B)

1

2

3

4

(C)

4

3

2

1

(D)

1

3

2

4

Ans: (A) 3, 1, 4, 2

78. What is market segmentation?

(A) Dividing the market into distinct groups with similar needs and characteristics

(B) Entering into exclusive distribution agreements with retailers

(C) Conducting surveys to collect customer feedback

(D) None of the above

Ans: (A) Dividing the market into distinct groups with similar needs and characteristics

79. Who has been appointed as the first Chairman of the 16th Finance Commission?

(A) Shri Arvind Panagariya

(B) Dr. Shanta Kumar

(C) Shri C. Rangarajan

(D) Shri Ajay Narayan Jha

Ans: (A) Shri Arvind Panagariya

80. Which of the statement is/are correct?

Statement I: Employee Stock Option Plans (ESOPs) is helpful to reward employees, incentivize and retention strategies used by company.

Statement II: Employee Stock Option Plans (ESOPs) is helpful to attract employees by offering an opportunity to purchase shares of the company.

(A) Only statement I

(B) Only statement II

(C) Both statements I and II

(D) Neither statement I nor statement II

Ans: (C) Both statements I and II

81. Which of the following are the instruments of money market?

1.    Call money market

2.    Commercial bills

3.    Industrial securities market

4.    Commercial paper

5.    Treasury bills market

Code:

(A) 1, 2, 4, 5

(B) 1, 2, 5

(C) 1, 2, 3, 4, 5

(D) 1, 2, 3, 4

Ans: (A) 1, 2, 4, 5

82. Which among the following is the methodology for the construction of ‘National and State Income Accounts’?

(A) Budget Outline Survey Outlook

(B) System of National Accounts

(C) Economic Survey

(D) U.N. Charter Accounts

Ans: (B) System of National Accounts

83. Which of the following statement is/are correct?

Statement I: Warehousing and storage facility creates time utility.

Statement II: Transport facility is helpful in creating place utility.

Statement III: Carpenter services on wood log creates form utility.

Code:

(A) Only statement I and II are correct

(B) Only statement II and III are correct

(C) All statements I, II, III are correct

(D) None of the statements are correct

Ans: (C) All statements I, II, III are correct

84. Match the List – I with List – II and choose the correct answer.

List – I

List – II

a. Economic

1. Judicial system of the country

b. Technological

2. Consumer lifestyle changes and preferences

c. Legal

3. Development of artificial intelligence

d. Social

4. Recession and inflation rates

Code:

a

b

c

d

(A)

4

3

1

2

(B)

3

2

1

4

(C)

2

1

3

4

(D)

4

1

3

2

Ans: (A) 4,3,1,2

85. Which of the following is not a cash outflow?

(A) Increase in trade payables

(B) Increase in trade receivables

(C) Increase in stock

(D) Increase in prepaid expenses

Ans: (A) Increase in trade payables

86. _______ is such a management function that is related with the selecting the right person to the right job.

(A) Motivation

(B) Staffing

(C) Controlling

(D) Directing

Ans: (B) Staffing

87. Match List – I with List – II and choose the correct answer using the code given below the lists.

List – I

List – II

a. Purple Ocean Strategy

1. R. M. Kanter

b. Men and Women of the Corporation

2. Hybrid Approach

c. Blue Ocean Strategy

3. W. Chan Kim

d. Competing for the Future

4. Garry Hamel

Code:

a

b

c

d

(A)

1

2

3

4

(B)

2

1

3

4

(C)

4

3

2

1

(D)

1

3

4

2

Ans: (B) 2,1,3,4

88. Generally additional seasonal working capital is part of

(A) Variable Working Capital

(B) Regular Working Capital

(C) Fixed Working Capital

(D) None of the above

Ans: (A) Variable Working Capital

89. When was the Special Economic Zone (S.E.Z) policy first introduced in India?

(A) 2000

(B) 2008

(C) 1956

(D) 1991

Ans: (A) 2000

90. In banking system, full form of PIN is

(A) Personal Index Number

(B) Personal Internal Number

(C) Personal Identification Number

(D) Personal Instruction Number

Ans: (C) Personal Identification Number

91. What does the term “Elasticity of Demand” measure?

(A) The responsiveness of quantity demanded to changes in price

(B) The responsiveness of quantity supplied to changes in price

(C) The ratio of price to income

(D) The degree of consumer satisfaction

Ans: (A) The responsiveness of quantity demanded to changes in price

92. What are the five pillars of computerised accounting system?

(A) Procedure, Data, People, Hardware, Software

(B) Procedure, Data, Device, Hardware, Software

(C) Procedure, Ledger, People, Hardware, Software

(D) None of the above

Ans: (A) Procedure, Data, People, Hardware, Software

93. What will arise if a country imports more goods than what it exports?

(A) Trade surplus

(B) Trade deficit

(C) Trade barrier

(D) None of the above

Ans: (B) Trade deficit

94. As per the Companies Act, 2013, the minimum application money for shares should be atleast

(A) 5% of face value

(B) 2.5% of face value

(C) 7.5% of face value

(D) 10% of face value

Ans: (A) 5% of face value

95. Which of the following is generally not a measure of money supply?

(A) M1

(B) M8

(C) M2

(D) M4

Ans: (B) M8

96. Basic elements of business ethics while running a business enterprise is/are

(A) Publication of a 'code'

(B) Involving employees at all levels

(C) Establishment of compliance mechanism

(D) All of the above

Ans: (D) All of the above

97. Current ratio of a company is 2: 5: 1. If its working capital is 60,000; its current liabilities will be

(A) ₹ 40,000

(B) ₹ 60,000

(C) ₹ 1,00,000

(D) ₹ 24,000

Ans: (A) ₹ 40,000

98. Micro environment is also known as

(A) Indirect Action Environment

(B) Direct Section Environment

(C) Remote Environment

(D) General Environment

Ans: (B) Direct Section Environment

99. Which is not included in quick assets?

(A) Stock

(B) Cash at bank

(C) Cash in hand

(D) Debtors

Ans: (A) Stock

100. The coefficient of variation is a percentage expression over mean, for

(A) Standard deviation

(B) Range

(C) Quartile deviation

(D) None of the above

Ans: (A) Standard deviation

For More Details, Visit Official website of UKSSSC Sahayak Lekhakar (Assistant Accountant) Official Website

*********************

0/Post a Comment/Comments

Kindly give your valuable feedback to improve this website.