Breaking News

Saturday, February 24, 2018

Business Studies Objectives Type Questions

CHAPTER – 2: PRINCIPLES OF MANAGEMENT
1. Who is called the father of scientific management?
Ans: F. W .Taylor

2. Who authored the “the Principles and Methods of Scientific Management”?
Ans: F . W. Taylor

3. Who is called the father of administrative management theory of 14 principles of management?
Ans: Henry Fayol

4. Name the book authored by Henry Fayol on Management?
Ans: General and industrial management in the year 1949

5. Who introduced the concept of Gang Plank?
Ans: Henry Fayol. It permits direct communication between employees working at same level.

6. Which principles state ‘one plan’ one boss’ and ‘one head, one plan’.
Ans: Unity of command, Avoidance of confusion leading to efficiency.

7. How management principles are derived?    
Ans: Principles of Management are the statements of fundamental truth which provide guidelines which help management to take decisions and action. They are derived from observation and experimental studies.

8. Which principle of management promotes team spirit, harmony and unity within the organisation?
Ans: Principle of Esprit De Corps

9. Who gave functions and principles of management?
Ans: Henry Fayol

10. What is meant by Management principles?
Ans: Principles of Management are the statements of fundamental truth which provide guidelines which help management to take decisions and action. They are derived from observation and experimental studies.

11. State two features of Principles of management.                      
Ans: a) Universal Applicability b) General Statements c) Flexibility

12. Which techniques of scientific management describe one best way to perform a task?
Ans: Method Study

13. State how the principles of management are flexible.
Ans: Principles of Management are flexible, which means that they are not rigid, and cab be modified by the manager as per the situation.

14. What do you understand by principles of management?                       
Ans: Principles of Management are the statements of fundamental truth which provide guidelines which help management to take decisions and action. They are derived from observation and experimental studies.

15. State one objective of fatigue study.
Ans: Its main objective is to refresh the workers so that they work again with full energy and stamina.

16. Who introduced the concept of functional foremanship?                   
Ans: F.W. Taylor. It insists on hiring specialist for every job. (8 Specialists foremen)
17. Who classified the activities of an industrial organisation into six groups?                       
Ans: Henry Fayol

18. Why are the Principles called contingent?
Ans: Because they are affected by situations.

19. Why management principles are universal?
Ans: Management principles are universal because they are applicable in all organisation in all situation whether it is a profit making or non-profit making.

20. State the technique of scientific management which is the strong motivator for a worker to reach standard performance.
Ans:  Differential piece wage system which is introduced by F.W. Taylor.

21. What is meant by ‘Mental Revolution?’
Ans: It calls for a change in the mental outlook of both, the employees and the management.

22. Name the association that has devised a code of conduct for Indian managers.

Ans: All India Management Association (AIMA) has devised a code of conduct for Indian managers.

Popular Posts for the Day